21 maj 2008

Den där om mensen

Jag minns första gången jag fick mens. Panso fick mig att tänka på det hela med sin kommentar i förra inlägget. Jag var tolv år och det var på sommaren innan jag skulle börja på högstadiet. Jag låg i en kompis trädgård i bikini, med rosor på kind och solsken i blick. Så kom det blod på handduken och rent instinktivt förstod jag att jag hade fått mens och det var pinsammast i världen. Spang in på toaletten, stoppade papper i trosan och cyklade hem det snabbaste jag kunde, genom skogen, över bron.

Ett år senare lärde en kompis mig hur man stoppade in tamponger. Hon stod utanför toalettdörren och guidade mig (men tryck in den nu då! Kan du inte? Gud, vad du är mesig!) och jag stod inne och skrek att det går iiiiiinte! Jag var trång som en enåtiosäng för två personer, fast att jag hade ridit sedan jag var sex år. Och även om det sägs att mödomshinnan är en myt, så var det något som var ivägen.

Jag snodde bindor av mamma istället. I flera år. Och hon måste ha märkt något, men hon sa aldrig till. Jisses, mensen var verkligen hemlig i flera år. Minns att jag till och med tvättade mina egna trosor. När/om jag får flickor ska jag ha det där samtalet när de är typ tio. Papper i trosan är inte så kul.

10 kommentarer:

Kvartsliv sa...

Haha, jag var en sån kompis på andra sidan toalettdörren... fast jag tyckte nog aldrig att min kompis var mesig. Sjukt märkligt det där var, men var ju för fasiken ett BARN!

Kate sa...

Haha!
Jag fick den 10 dagar innan jag fyllde 14..var bra pinsamt att vara så sen och sen när jag väl fått den var jag stolt som en tupp.
Kommer ihåg att mamma och jag var och handlade och så stoppade jag ner ett paket bindor i kundvagnen och hon sa vresigt att hon redan hade bindor men då sa jag att de var till mig. Hon var tyst hur länge som helst. Har aldrig haft snacket med henne om mens faktiskt..
Tampong är ngt jag aldrig lärt mig vare sig innan mödomshinnan sprack..och ja, nog fan finns den!
Jag svimmar och mår illa i flera timmar, bra skumt men aja, bindor duger ju de med!

Swede Hurt sa...

ha ha ha

jag och papper i trosan
hur lange som helst

Anonym sa...

Jag var hos min pappa och var tio år och du kan ju gissa om det var papper i trosan som gällde.

Anonym sa...

jag har aldrig lärt mig det där med tampong. Det´har alltid varit att ja nästa gång då ska jag.. Och ja, nu är jag snart 22.

pangea sa...

Haha, oj. När jag fick, 12,5 år gammal spelade pappa "Voulez-vous coucher avec moi (ce soir)?"(det kan uppfattas som lite konstigt men han tyckte nog att vi skulle fira att Jag Blivit Kvinna.) Vi hade party, och han såg till att hans sambo gav mig demonstrationer av olika bindor, och varje gång han skulle handla så frågade han vilka jag behövde. Det här är pappan som tycker att man ska prata om Allt som inte var så kul att prata om i tonåren, men som jag är glad idag, tog upp allt pinsamt. Tilläggas bör att jag inte var så jävla pepp på att berätta egentligen, men syrran skvallrade. :)

Anonym sa...

Tänkte bara tipsa om nåt jag tycker är så himla bra..

http://www.m-kopp.se/shop/

Kolla in länken..
Har själv haft en i ett halvår ungefär... Min bästa investering på länge...

Anna sa...

när jag fick mens fick jag bindbeskrivningar av extramamma, ett grattis av pappa, en blomma av mamma och en lapp som pappa skrivit att jag inte kunde bada följande dag i skolan på grund utav att jag förkyld. jag tyckte det hela var rätt spännande och började använda tampong relativt snabbt. precis fyllda tolv var jag med, om jag minns rätt.

Anonym sa...

jag har funderat över det där med menskopp, är det inte lite klurigt? (råkade på det för ett halvår sen första gången, trodde det var ett skämt först!)

Frida sa...

Ååhh... Ett härligt inlägg på nått vis. Minns självklart även jag min första mens, precis innan skolavslutningen i sexan. Har en mycket öppenspråkig mor när det kommer till sex och sånt. Minns att jag satt på toaletten och såg det där läskiga i trosan som bara kunde betyde att mensen var där. Skrek "maaaaaaaammaaa" som kom rusande och släpptes in på toaletten, hon gav mig bindor. Sen fick jag henne att lova att "inte berätta nått för pappa!!" vilket jag än i dag inte vet om hon gjorde eller ej...

Sen övertygade min ömma moder mig att jag var så normal så normal. För svenska flickor fick visst sin mens när de var 12 år och 5 månader i snitt, och precis så gammal var jag.

I övrigt kan jag rekommendera minipillret cerazette... då slipper iaf jag obehaget av månadsblödningar... :)