20 december 2009

Den där om bäst 2oo9

Har suttit och funderat om jag orkar göra en bäst på oo-talet, men jag orkar faktiskt inte. Så det blir bästa 3 på 2oo9 istället. Bästa film, bästa bok, bästa låt.

Bästa film måste jag säga är svårast, för jag har knappt kollat på några. 2oo9 var året då jag gick tillbaka till att inte äga någon tv, men har ändå hängt med i vad som händer i typ Bonde söker fru genom att bli uppdaterad via kollegor på jobbe. På bio har jag inte heller hängt särskilt mycket. Flera gånger har vi bestämt att vi ska gå, sen gick vi aldrig. Missade på så sätt filmer som jag tror att jag hade gillat: Inglourious Basterds, 2o12 and so on. Bästa film 2oo9 måste nog bli De ofrivilliga.

Bästa bok. Enligt bok.nu har jag läst 44 böcker det här året, men då började jag registrera på sommaren, så jag kan ha missat någon. Om man får välja fem stycken, och det får man, så väljer jag
Harper Lee - To kill a mockingbird, som jag ljudbokade på engelska och blev dunderkär för den var så bra inläst.
Audrey Niffenegger - Tidsresenärens hustru.
John Ajvide Lindqvist - Människohamn, minus de sista 1oo sidorna.
Chimamanda Ngozi Adichie - En halv gul sol.
Och bästbäst: Cormac McCarthy - Vägen.

Bästa låt. Måstemåste bli den jag lyssnat mest och högst på. Lagt in i varje låtlista, spelat på varje fest. Gjort pojkvännen galen för att jag lyssnar på den femte gången på raken. Bat for Lashes - Daniel.


7 kommentarer:

egoistiska egon sa...

Åh, tidsresenärens hustru har jag i bokhyllan. Ska läsa!

Och låten. Bäst.

Jenny sa...

Do it! Jag trodde att den skulle vara lite smörig. Det var den också, men på ett icke Hollywoodsvis.

Ämmma sa...

Du är bäst Jenny, har blivit inspirerad av dig flera gånger. Första gången du la in Daniel på bloggen var jag tvungen att gå in och beställa Two Suns, likaså Gotyes skiva. Är så glad för dem. Tidsresenärens hustru sprang jag på, på en bokaffär, kom ihåg att du älskade den och tänkte What the heck, jag testar. Gillar inte såna där orealistiska böcker, men denna kunde jag inte släppa efter första sidorna. Läste ut den på ett kick, grät(!) två gånger (har väldigt sällan hänt av en bok) och var sen kär i boken och gav den vidare till kompisar som gick samma öde till mötes. Härligt.
Så du inspirerar. Fortsätt med det! Nu måste jag ju ge mig på nån av dina andra favoritböcker, vilken ligger på tur?
God jul också, njut och ha det gött utan hulkande. :)

inte skyldig sa...

Åh, De ofrivilliga var typ den jobbigaste filmen jag sett detta året. Försökte gilla men det gick inte.

Jenny sa...

Ämmma: Åh, just nu på jobbe: :D :D :D! Läser just nu Atonement, men gillar den sådär. Ska senare läsa Presidentens hustru av Curtis Sittenfeld, den tror jag stenhårt på.

Inte skyldig: Jobbig, men gilla för min del. Fast jag såg inte så djävla mycket film alltså.

Haren sa...

Åh nu har jag äntligen Vägen i min hand. Är nu så peppad att jag knappt vågar börja läsa.

Jenny sa...

Haren: Jag blir också nervös. Tänk om du inte gillar den?