08 mars 2008

Den där om sexualitetens historia, band ett

När jag var i Indien satt jag med ett gäng litteraturstudenter från Göteborg runt ett bord och åt alldeles för stark mat när de frågade mig vad jag gjorde. Jag berättade att jag läste master i statsvetenskap och de blev överraskande imponerade. Sa att de hade hört att det var ett av de tuffaste ämnena man kunde plugga. Jag rykte på axlarna och sa att jag inte tyckte det var så jobbigt. För jag har inte tyckt att det är så jobbigt.

C-terminen lästes in ganska lätt, nynerkärad. Jag pluggade bara kvällen innan till en tenta i politisk teori som jag klarade alldeles för lätt. Skrev uppsatsen på halvfart. Blev nästan arg på hur simpelt det var.

Tills nu. Den här terminen. Eftersom mitt program, som jag läste nere i Studentstaden, gav mig en examen även i sociologi har jag nu inriktat mig på politisk sociologi och kulturanalys. Jag har precis gått genom litteraturlistan inför kursen som börjar i april. Mellan april och juni ska jag läsa 32 böcker. Och med feta bokstäver längst upp står det att vi måste läsa pärm till pärm. Pärm till pärm tidigare har betytt hoppa över en massa, men det kommer inte att accepteras här. Dessutom finns det "READING LIST (recommended, though not compulsory reading)" på ungefär 50 böcker. Lyssna här hur kul jag kommer få:

Inglehart, Ronald, Welzel, Christian, Modernization, Cultural Change, and Democracy: the Human Development Sequence (approx. 300 pages).

Eller varför inte

Brown, Wendy, Regulating Aversion. Tolerance in the Age of Identity and Empire. 288 sidor.

Dock ser jag fram emot

Foucault, Michel, Sexualitetens historia. Band 1. Viljan att veta. 160 sidor.

Jag ligger redan vaken och funderar på hur jag ska hinna. Men framför allt: hur faen jag ska ha råd.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Sexualitetens historia band 1 är heavy shit, men en bok du aldrig glömmer och ett måste. Jag avundas dig som har upplevelsen kvar. Och stort lycka till med all läsning!

Jenny sa...

Ja, Foucault är ju inte precis känd för att vara en lättviktare. Ser verkligen fram emot allt det här, men jag vill inte stressläsa med ångest!

Anonym sa...

Skulle precis säga vad elin redan sagt! Sexualitetens historia (och Foucault) är grym!

Greenchili sa...

Usch och fy! Var finns tiden till eftertanke och kontemplation? Håller med, kan aldrig vara bra att stressläsa... fattar inte vad de tror de vinner på att stoppa er så fulla. Fattar de inte att ni glömmer igen? Ha råd? Nä, det är bara rika människor som får studera vet du väl :/

Lycka till!

egoistiska egon sa...

oj. jag tyckte alltid det var så jävla taskigt när de sa "den här boken måste måste måste ni läsa, annars klarar ni inte kursen" och så hade man inte råd att köpa den och trodde allt skulle gå åt helvete och så fick man VG ändå. kanske inte så taskigt mot mig som mot alla de som la ner alla pengarna på att köpa boken för tusen spänn. hoppas biblioteket har alla böckerna och att du hinner med.