29 augusti 2012

Den där om förskoleordet

Ett annat S (Förlåt för att jag hänger ut dig) undrar varför det är viktigt att använda ordet förskola 

 Men är det så farligt att säga dagis? Det är väl inte nedvärderande på något sätt? Jag förstår verkligen inte vad grejen är. 

Mitt svar: Det beror väl på vad som menas med farligt. Vill du inte använda ordet förskola, som tillkommit för att höja status på folk som jobbar inom förskoleverksamhet, ett typiskt kvinnoyrke och därmed lågavlönat så varsågod. Jag själv förstår inte grejen med att fortsätta använda ordet dagis.

7 kommentarer:

Colombialiv sa...

Alltsa. Jag tycker att det är lite krangligt ibland för att jag liksom vant mig vid dagis-förskola-skola ordningen. Men herregud. Det är väl inte svarare än att man lär om sig. Svarare saker har man väl varit med om.

Zahra sa...

En annan viktig aspekt, tycker jag, är att förskolan har en egen läroplan. Det är inte en avlastningsplats längre, det är ett pedagogiskt verksamhet med styrdokument, planering, utvärdering, osv där de som arbetar inom verksamheten har minst tre års högskoleutbildning. De flesta i alla fall, & alla som jobbar inom förskola förtjänar mer än en gammal trist syn på förskoleverksamheten än att det är nånstans där barnen får leka av sig medan föräldrarna arbetar..

Jojjo sa...

Zahra säger det så bra! Min lillasyster vikarierade i flera år på förskola men fick inte fast tjänst förrän hon hade pluggat i 3,5 år. Och vilka grejer de måste lära sig, det är riktigt imponerande! Tror det är en vanesak för många, att de tror att förskola är bara lek och därför kan kallas för dagis. Kanske de som inte har barn ännu och inte inser hur viktigt det är med bra personal på förskolan? Bra skrivet inlägg, Jenny!

Caroline sa...

Säger alltid förskolan. Det gör jag med respekt för den pedagogiska verksamhet som de bedriver där och tycker att ordet föris känns rätt om man vill svänga sig med ord som slutar på is.

britta bloggar sa...

Jag säger förskola eftersom det är viktigt för de som jobbar inom förskolan. Jag skulle inte vilja att ngn använde ett felaktigt och nedvärderande ord om mitt jobb...

Chatrin Loov sa...

Ja jobbar på förskola och säger "yeeey!" till detta inlägg. Det värsta är att många som jobbar där jag började för några veckor sen själva säger dagis, medan de flesta föräldrar säger förskola. Skäms öronen ur mig och sitter nu och jobbar på ett "säg förskola därför att-dokument" att läsa upp på nästa möte...

motvalls sa...

Jag måste erkänna att jag slarvar å varvar mellan dagis å förskola. Dock att jag inte tycker detta är den viktigaste striden. Å ena sidan: självklart uppvärdera, värdesätt osv. Å andra sidan, det kan ju få heta dagis ändå. Å på dagis jobbar förskollärare, barnskötare, kockar osv.

F ö. Åtminstone där mitt barn vistas på dagarna tycks det vara rätt ont om förskollärare i det dagliga arbetet. Jag misstänker att det är kommunen som gärna sparar på de dyrare tjänsterna å endast använder dem för övergripande planering. LIte synd.