24 april 2007

Den där om resor

Äntligen en utmaning som jag mer än gärna antar. Resa. Resor. Det är allt som fyller skallen just nu, fast att jag borde tänka på att skriva en femtiosidig utvärderingsrapport om Arbetsförmedlingens projekt att få in invandrare på arbetsmarknaden, alternativt göra en budget för min Filippineruppsats.

Vilka fem nya länder skulle du vilja besöka härnäst?
Bara fem? Har en del planer, som jag inte vågar avslöja, för då kommer de jinxas och allt bli fel. Men okej, önskedrömmande?

Argentina – mest för att en av bästa kompisarna tjatar ihjäl både mig och sig själv om att de har världens vackraste män där, att maten är så god att han gav upp sin vegetariaism, att Buenos Aires är världens bästa stad, att allt är bäst.

Qatar – tillsammans med Syrien, Libanon, Pakistan, Jordanien, Iran. För att jag tror att dessa länder är bland de vackraste på jorden och för att det är något som drar mig dit.

Marocko – för att Haren och jag bestämt att vi ska dit och dricka för mycket te.

Japan – för att alla som varit där antingen älskar det eller stannar där.

Australien – för att en av bästa kompisarna, som tjatar ihjäl både mig och sig själv om att de har världens vackraste män bor i Argentina, att maten är så god att han gav upp sin vegetariaism där, att Buenos Aires är världens bästa stad, att allt är bäst i Agentina, bor i Australien och jag saknar honom så att jag kan gå sönder!


Fem länder du har besökt och vill återvända till.
Mexiko. Mitt. Hjärta. Är. Där.

USA. Hatar, till skillnad från resten av världen, inte detta land. Jag älskar det inte heller. Dock vill jag se New Orleans (och hälsa på kompis, som bor där) och New England.

Italien. Vill köpa mig en liten bil och köra runt längst kusten. Har någon slags romantisk bild om hur det skulle vara.

Thailand. Bangkok. Shopping. Ge mig!


Annars är jag mer för att besöka och samla nya länder.

Ett land du inte gärna vill återse.
Belgien. Mest för att Bryssel är så förbannat tråkigt. Grått. Jag hade tagit livet av mig om mitt drömjobb hade varit att jobba för EU.

En plats du blev positivt överraskad av?
Mexico City. Trodde det skulle vara avgaser, rån, farligt och hjälp! Det var avgaser, världens bästa stad, träd och hjälp!

En plats som inte motsvarade dina förväntningar?
Allt är bara solsken när jag tänker tillbaka, förutom Bryssel. Skulle i så fall vara Eilat, Israel, som var förbannat kallt, fast det låg så långt söderut. Ganska tråkigt. Vi hade tråkigt. Det var dyrt. Vi blev fattiga.

Vad är viktigt för dig när du väljer hotell (eller annan typ av övernattning)?
Pris. Är man fattig så måste man lära sig bo med möss, mygg och mördare.

Rekommendera tre hotell! (eller annan typ av boende)
Ute i djungeln, i Palenque, Mexiko, finns underbara hostels. Några stycken. Som jag inte minns namnen på.

Los Amigos, Flores, Guatemala.


Hos kompisar. Det slår allt. Förutom när de bjuder dig på hash cookies utan att berätta vad som finns i.


Vilket är det bästa hotell du sovit på?
Alltså. De senaste åren har jag bara bott fattigt, så det måste vara något charterhotell jag bodde på med mina föräldrar, som liten. Fy, vad sorgligt. Möjligtvis när jag reste runt i Thailand och hamnade i en bungalow på stranden på Koh Chang för typ två kronor.

Vilket är det värsta stället du har sovit på? (i nyktert tillstånd)
Gah. Tre stycken: två i Moçambique och ett i Mexiko. De två i Moçambique var sådana där desperathotell, som vi tvingades in på för att bussarna slutat gå och vi var ute i ingenstans. Hemskt, hemskt, hemskt och jag grät som ett barn, mest för att vi var så utmattade och för att inget fungerade som det skulle. I Mexiko var det i tråkstaden Chetumal, efter att ha kommit tillbaka från Belize. Hotellet var det billigaste, jag blev av med min plånbok, toalett och dusch var i källaren och fulla med spindelnät, stället såg ut som en gammal instalt av valfri form och både jag och den där australiensaren, som tjatar om Argentina, drömde mardröm efter mardröm.

Tre som ska utmanas, som verkar ha rest en del; Liftaren, Månen och Saknaden.

17 kommentarer:

Tokyo-Linda sa...

Åh, men gud, du har ju så rätt... I fredags fick jag höra en lång, härlig utläggning om varför BA var världens bästa stad, så jag känner mig sjukt nyfiken på BA, men Argentina ö.h.t. Och Australien vill man ju absolut se, och Nya Zeeland.
Och så vill jag till Peru, för dit har min bästa vän flyttat för att jobba som engelskalärare och borde man inte verkligen ta tillvara på DEN chansen?
Hur FAN ska pengarna räcka? :S

Tokyo-Linda sa...

Och Hong Kong och Shanghai. Det glömde jag ju.
Och Taipei!
Och Vietnamn, Laos, Filippinerna...
Usch, fy. Nu får jag KRUPP på det här.

ze7en sa...

Nya Zeeland är ett måste! Det är sjukt vackert och folket är hur sköna som helst. På vägen hem ska jag svänga om Sidney, Vietnam, Kambodja och Thailand. Jag ville till Japan också men har varken tid eller råd till det...men J ligger högt på listan över kommande resmål.

Anna Malaga sa...

Âh, Argentina glömde jag ju! Och jag har ju faktiskt vänner där, sâ jag kan följa era tips. Härliga bilder frân Hostalet i Flores!!
Vad kul att läsa era svar!

Suz sa...

men din kompis har rätt, världens vackraste män finns där. världens vackraste kvinnor också för den delen.

Jenny sa...

Tokyo-Linda: Om allt går som det ska (jisses, vad jag är trött på "om", låt det bli maj snart!) så kommer jag ha två dagar i Hong Kong. Plus lite annat hemligt. Spott, spott, ta i trä!

Se7en: Åh. Lyckliga! Och NZ har en annan kompis tjatat länge om. Så mycket att se...

Anna Malaga: Flores var toppen! Kanske mest för att vi inte visste att det skulle vara så bra.

Suz: Han kollar bara på män, så han pratade bara om dem. Mycket. Och länge.

Vida Latina sa...

Ja, Buenos Aires ÄR helt underbart! Men dagens tips är att njuta av all den där fantastiska shoppingen och den goda maten (jag är dock fortfarande vegetarian) så mycket man bara kan när man är här på semester.

För när man inte längre har studiemedel och MFS-stipendier att leva på utan bestämmer sig för att ta ut sin svenska examen, ta sitt pick och pack och flytta hit för gott med argentinskt jobb och argentinsk lön, då är det slut på allt sånt, för då är Buenos Aires helt plötsligt helt fucking jättedyrt.

Men ändå alldeles, alldeles underbart.

Och ja, de argentinska männen är vackra. Fast min är colombian, och får jag välja det underbaraste stället på jorden blir det nog Colombia för mig.

Suz sa...

haha, jag var vegetarian (men inte nu längre) när jag var i argentina och det var så kul när jag sa att jag inte åt kött och fick en kyckling istället. kyparen var dock en av de där vackra så hungern gick ju över bara av en sån sak. och så är jag så kär i det där argentinska uttalet, mina knän blir jellyshots av det.

kvinnorna är dock det snyggaste jag sett. jag kollade nog mest på dom. av ren och pur hatisk avund.

jenny, jag diggar din blogg.

storey sa...

Förlåt, för jag vet inte vad det är med mig idag. Men jag verkar inte kunna undvika att påpeka saker och vara allmänt irriterande och dra dåliga (dåååliga) skämt. Men:

Underligt att det de som älskade japan inte stannade där. Och tvärtom.

Jag ska hålla käften nu.

Peppe sa...

Jag måste hålla med om att Buenos Aires är världens underbaraste stad. Där kunde jag lätt bo resten av mitt liv.

Elin sa...

Jag har aldrig varit i Argentina, men jag är fortfarande hopplöst förälskad i den vackraste mannen som gått i ett par skor, Fernando. Vi knullade flitigt på Gran Canaria för 4 år sedan, jag har nog avhandlat det i bloggen. Jag vill åka till Argentina och leta upp honom. Men jag tror nog att det finns väldigt många Fernandos där, så det kan bli svårt.
Åh.. suck... Fernando!

Jenny sa...

Vida Latina: Semester, ej bosätta sig - check!

Suz: Ah, det där med vegeterian betyder så olika på olika ställen av världen. Här, där vi har råd och tid att bekymra oss att inte äta djuren är det ju lite annorlunda!

Storey: Tycker inte alls att du ska hålla käft!

Peppe: Nu känner jag att BA nästan måste bli mitt nästa resmål. Efter Mammaresan. Och Filippinerna. Och Norge. Och England. Och...

Elin: Jag har en sådan jag med. Fabio. Italien. Känns som om mitt fall är ungefär lika svårlöst som ditt.

Anne sa...

Australien ÄR underbart.

sara sa...

och buenos aires ar alldeles alldeles underbart ocksa. tank att jag ar dar just nu. och helvete sa mycket snygga manniskor. och klader. och ja, de tycker oftast att man ar helt dum i huvudet som inte ater kott i argentina... bast att alltid tillagga att nej, jag ater inte heller kyckling, och nej, inte heller skinka.

Jenny sa...

Anne: De säger det. Kanske, kanske att det blir en sväng dit i höst!

Sara: Vill. Vill. Vill!

Thérèse sa...

Kul läsning men jag måste protestera mot tråkstaden Chetumal. Jag hamnade där nr jag var på väg till Belize och skulle sova en natt , blev kvar merän en vecka och gillade verkligen stället. Fastjag har lite svårt att förklara varför städer som Veracruz , Acapulco och Mexico City är ju betydligt mer spännande egentligen men Chetuma har nåt visst.

Pumans dotter sa...

Vad kul att läsa dina svar! Min första tanke var också BARA FEM?!

Mexico är underbart, men Chetumal kan jag lätt hoppa över. Var där bara på genomresa och det räckte. San Cris var min favorit. Älskade Guate (vilket mysigt hostal i Flores!) och vill till Buenos Aires. Helst nu på en gång!