28 augusti 2012

Den där om en bokynnest

Jag har fått ynnesten (ja, det är en jävla ynnest för någon som älskar böcker att få hem sådana gratis) att få hem ett gratis exemplar av boken När två blev tre som Johanna skickade hem till mig. I morse när jag gick runt med Fimpen i selen på magen för att han skulle somna hann jag läsa till sidan elva. Vad jag hann göra fram till sidan elva:

1.) gråta, för att det skrivs om kejsarsnitt och tiden efter på sjukhuset och all den där jävla oron och tankarna, tårarna.Det fick mig att tänka på mitt eget hemska hemska,
2.) irritera mig på användningen dagis när uppdaterade, riktiga ordet förskola finns,
3.) tänka att den här boken kommer jag antagligen att älska. 


8 kommentarer:

Ett annat S sa...

Men är det så farligt att säga dagis? Det är väl inte nedvärderande på något sätt? Jag förstår verkligen inte vad grejen är.

Jenny sa...

Det beror väl på vad som menas med farligt. Vill du inte använda ordet förskola, som tillkommit för att höja status på folk som jobbar inom förskoleverksamhet, ett typiskt kvinnoyrke och därmed lågavlönat, så varsågod.

Jag själv förstår inte grejen med att fortsätta använda ordet dagis.

Ett annat S sa...

Men är det inte konstigt om det är som du säger, att titeln har tillkommit för att höja statusen? Om saker och ting ändå är de samma, är det inte lite som att kalla städerskor för sanitetstekniker? Same, same, but different typ.

Obs! Jag säger inte det här för att provocera på något sätt - det är en helt ärlig undran.

Jenny sa...

Ärliga undror är välkomna.

Och vi kan ju inte gå runt och inte tro på utveckling i samhället, då kommer ju ingenting i samhället att utvecklas. När kvinnlig rösträtt infördes tex så var det många som stred mot detta, eftersom kvinnorna ändå skulle rösta som sina män. Och det gjorde många i början, men alla början har ju en fortsättning.

Jenny sa...

Ja, plus att många pedagoger på förskolor idag utbildas på högskola.

Och faktiskt så krävs det väldigt ofta utbildning i att städa nu för tiden också...

Paperback Lover sa...

Det går inte att bestämma över vad andra människor ska säga och inte säga. Det är inte så vårt språk utvecklas. Man säger ju inte dagis för att man tror att det heter dagis utan för att man KALLAR det för dagis? Alla vet att det HETER Förskola. Det hette ju inte dagis förut heller, det hette Dagbarnvård. Inget orkade säga detta långa namn på tre stavelser och dagis föddes. Smeknamn är nåt av det vanligaste vi har i språket på saker som är vardagliga, ord som har många stavelser kortas ned, det är språkekonomi, inte nedvärderande åsikter. Föreslå ett bättre smeknamn då, om dagis är så dåligt.
Föris?

Paperback Lover sa...

Dock kan man ju ha den åsikten att det i en bok inte ska stå smeknamn på saker och ting utan riktiga benämningar, men eftersom jag inte har läst boken vet jag inte vilken stil i övrigt som boken har (personlig eller mer saklig).

Colombialiv sa...

Den där boken har jag sett tipsats om överallt nu. Måste köpa när jag är hemma i Sverige i jul. Note to self.