12 januari 2007

Den där om brevet till Jenny, fem år

Okej, Jenny, lite saker som du bör veta: när du börjar på lekis, när du är sex år, så är det inte tufft att gå runt med ett rött nylonhårband varje dag i ungefär ett och ett halvt år. Du kommer ångra dig när du ser bilderna från den tiden tjugotvå år senare. Dock är det skitbra att du börjar vara envis redan som treåring och väljer dina kläder själv, att kombinera rosa och rött kommer nog aldrig bli inne, men det är något som du aldrig kommer oroa dig för ändå, och fram tills du fyller tjugosju kommer denna vana att följa dig. Rött och rosa ihop är skittufft.

När du går i ettan så kommer du få en bästis som heter Emma, din mamma kommer inte vilja att du bjuder in henne på din födelsedag för hon tror att du gör det bara för att Emma är poppis, men skit i det för du kommer hänga med henne tills du börjar i sexan och hon blir lite... mesigare än du. Skit även i att ni inte är bästisar längre, för du kommer hänga i skogen med de häftiga barnen och gnissla rutor och bygga kojor och kyssa Martin för första gången, och det kommer du tänka tillbaka på som en av de roligaste tiderna i ditt liv.

Ät alltid grönsakerna. Sparka hårdare på din bror, han kommer snart att växa om dig. Lita på din mamma, men mer på din pappa. Tjata inte dig till den där förbannade dockan på Kreta, du kommer aldrig leka med den och du kommer få höra om det tills du fyller tjugofem. Hoppa i vattenpölar. Bär kjol, om du vill, fast att det är kallt. Åk mer pulka, det är fan bara snö i Skåne när du är liten. Gå på toa innan du tar på dig overallen för att åka skidor i Åre 1986. Njut av att ha dina kusiner så nära dig att du tror att de är dina syskon. Pussa och krama din farmor och din faster mer, de kommer dö längre fram. Håll din mamma hårt i handen när hennes bror dör 1989 och du får följa med på din första begravning.

När du fyller fjorton börjar din värsta tid. Det är ingen som säger det till dig då, men fjorton suger för alla. Och det kommer gå över. Under tiden det suger är det helt okej att du kysser alla de där killarna, men nekar dem sex, det kommer du fortsätta ganska länge med. Kan du dock vara bussig att skriva upp alla du hånglar med, hade varit roligt, när du är runt tjugosju, att veta om det är över eller under femhundra stycken. Skit i folk som retar dig, de kommer bo kvar i byn du kommer från och vara flintskalliga när du är tjugosju. Reta andra folk mindre, de kommer bo kvar i byn du kommer från och vara flintskalliga när du är tjugosju.

Dröm mer. Det kommer inte göra någon skillnad hur många Alvedon du än tar när du dricker sprit, du kommer inte bli fullare. Börja inte röka. Umgås inte med de där äldre killarna. Umgås med de där äldre killarna. Du blir inte tuffare för att folk får förstöra dina föräldrars hus. Ha fester i dina föräldrars hus, folk kommer prata om dem till år tvåtusenungefär. Hångla inte med Andreas, din kompis är kär i honom. Älska dig själv. Älska dig själv. Älska dig själv.

På gymnasiet kommer det mesta ordna upp sig. Plugga lite mer företagsekonomi, du kommer inte bli godkänd i det första gången och måste göra ett andra slutprov som är onödigt. Fortsätt hångla med pojkarna. Fortsätt skriva ner vem de är. Du kommer aldrig bli tillsammans med snyggejohan. Jag är ledsen, men det är nog mest ditt eget fel, dessutom så kommer han försöka att kyssa din kompis ett år senare. Säg inte till Fredrik att du lyssnar på indianmusik, han kommer att tycka att du är konstig och du gör ju faktiskt inte det. När du åker till Gambia med din mamma på semester så se till att hon inte äter den där fisksoppan, hon kommer bli magsjuk och nästan dö. Ligg inte med semesterjohan, han är en stor djävla skit och kommer försöka våldta dig. Han kommer lyckas. Umgås mycket med Agge och Lotta, ni kommer ha jättekul, men sen tappa kontakten. Håll kontakten med din svenskfröken Ulla, ni gillar varandra och du kommer få högsta betyg. Skit i att Cilla säger att du fjäskar för henne. Tro på dig själv och det du skriver, du kommer även få högsta betyg i skrivarkursen du går. Lyssna mindre på alla regler gubben som håller kursen predikar, det kommer hindra dig och han kommer alltid att kalla dig Heidi och glömma bort att ditt namn är Jenny. Tro på dig själv.

Åk till München och längta inte hem till din pojkvän, han kommer ändå att vara otrogen mot dig. Åk till London och var inte orolig när du har sex med din första flickvän, du gör det rätt. Gå ut mer i London, i slutet av tiden du är där kommer du ångra att du bara gick ut fyra gånger i veckan i slutet. Åk till Málaga och plugga mer, du kommer glömma bort all din spanska annars. Gråt inte över Björn, du är ju för fan ändå inte kär i honom och när du bjuder ner honom till din lägenhet i Malmö så är det bara för att ha sex. Köp inte de bruna stövlarna för tretusen, du kommer bara att använda dem en gång.

När du är tjugotvå år kommer du flytta ihop med en kille du inte känner. Det är ingen fara, ni kommer bli upp över öronen förälskade och han kommer för alltid vara en av de bästa sakerna som hänt dig, även om det inte kommer att hålla. Bråka inte så mycket med honom. Älska mer med honom. Och det har ingen betydelse hur mycket du än älskar honom, han kommer ändå att vara som han är och du vet att du inte skulle älska honom lika mycket om han förändrade sig.

Fortsätt prata spanska. Lev livet. Stanna inte upp och av bara för att du träffat M. Spara lite pengar. Köp inte så mycket möbler, de kommer bara att hindra dig senare. Du kommer alltid att ha en längtan bort, försök inte kväva den, lär dig leva med den. Klappa din katt mer.

Åk till Mexico City, du kommer att bli kär. Och inte bara i staden. Uppskatta pojken mer. Gråt inte i skolans datasal, ingenting blir bättre av att du gör det för att han pratat om dig för killen i Amores perros. Oroa dig inte inför framtiden, för i framtiden kommer du göra så djävla många fel och misstag att du skulle få svindel om du visste om dem.

Och framförallt: snälla Jenny, fem år; läs inte det här brevet!

23 kommentarer:

Christina sa...

och använd solskyddsfaktor.

är du hemma nu, jenny mer än fem år?

Maza sa...

Precis. Och nu måste jag lyssna på den dr låten bara för det.
Du är min idol i bloggvärlden. 99% av dina inlägg går rakt in i min läsarhjärtedel. =)

Jenny sa...

Christina: Jafaniken, jag märkte efter ett tag när jag skrivit att jag började nynna den där låten. Nu är jag hemma som hemma i min universitetsstad. Till Stockholm kommer jag till sommaren, men kommer nog hälsa på tidigare. Kram på dig!

k sa...

Det är väl för väl att vi inte har en aning, den där naiviteten är en av de saker jag saknar mest med att vara barn.

Och just, välkommen hem!

trasselfia sa...

åh heidi,
du är fin.

Anonym sa...

Jag fick rysningar av det här ju.

storey sa...

det här var nog bland det bästa jag läst. någonsin. tänk om man kommit på det här själv. inte för att jag har lika bra detaljminne från barndommen. men ändå

Å sa...

Och Jenny x år, njut av vetskapen att du kommer påverka en massa människor med dina berättelser. Därute kommer det finns åtminstone en rädd 26-årig flicka som du genom några blogginlägg kommer väcka från en dvala som hon då levt i länge, länge.

Välkommen tillbaka, you have been missed.

Lisa sa...

kolla om du har mitt nummer. är inte säker på att jag har ditt rätta? jag finns på eniro :D kramar

Mimmi sa...

Äntligen är du tillbaka med ett långt inlägg! Du räddar min dag.

sandra sa...

Vackra Jenny. Välkommen hem!

sandra sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Anonym sa...

[url=http://bontril-moza.blogspot.com/]bontril[/url] http://bontril-moza.blogspot.com/
Dont forget!

Ulrika i Kalmar sa...

Välkommen hem Jenny! Det bästa du skrivit på länge! Finns du i Växjö snart? Får man hälsa på då?

K sa...

Du är så duktig.

Rosa von Trosa sa...

hjärtedu, du skriver så fint!

sara sa...

välkommen hem. och har du några mexico-tips, eller några andra tips om centralamerika så är jag tacksam för dem! bara en vecka kvar!

Jimmyroq sa...

Detta är den Jenny jag gillar allra bäst! Jag kommer och hälsar på dig där nere, var så säker.

egoegon sa...

välkommen hem. du har varit saknad :)

Jenny sa...

Åh, jisses! Tack alla snälla, rara! Nitton kommentarer slår en ibland till marken när man är lite så där håglös och allt ute är mörkt och man loggar in och... ja. Tack.

Lisa: Fick ditt mess, vet inte vad som blivit fel, hade rätt nummer, men nu är jag tillbaka i Växjö, utan pengar på mobilen.

Ulrika: Komkomkom! Får jag komma till Kalmar med?

Sara: Skriver till dig på ditt ställe.

Jimmy: Kom du med. (Och ps: kom alla, det hade varit skitkul!) Jag gillar också att skriva så att jag får 19 kommentarer, men det ska liksom bli rätt i huvud och penna med.

Erik G sa...

Tycker att din svenskafröken hade blick för talang.

Jag halkade in på din blogg genom nån Mexikolänk. Och upptäckte att jag gillar dina bloggar.

Skriver du nån annanstans också?

Erik G

Jenny sa...

Erik: Oj, tack, vad glad jag blir, och nej, skriver bara här. Och i dagboken. Har folk som tjatar på att jag ska ta tag i ett bokprojekt, men jag är för feg för det.

Maggan sa...

Hittade detta nu och det var så fint skrivet.