26 januari 2007

Den där om minusgrader

Han, den där fine mexikanen. Han som är min. Han. Skriver och ber mig förklara snö och hur det känns när det är kallt. Hur är kyla? Och jag blir ställd, så ställd att jag måste gå ut och känna efter, för hur känns kyla? Hur tusan fungerar snö? Hur förklarar man för någon som aldrig känt snö att det är förbannat kallt?

Att tar du upp snö i handen, utan vante, så kan du bara hålla det där en viss tid, innan det börjar sticka och bränna, utan att vara varmbränna, och handen blir röd och våt? Att när tårna är riktigt kalla så kan du knappt känna dem längre, när du har ridit utan att vicka på tårna i minustio i ungefär en timme och gör det så djävla ont i dem när du kommer in i värmen att du börjar gråta?

Att det gör ont i ögonen när du är ute och åker skidor, för snön är så vit att den gör dig nästan blind och allt som tidigare hade andra färger nu bara är som ett sus. Det är prickigt och vitt och som om du tittat rakt in i solen för länge.

Och när du är ute och går så vill du ibland skrika för att det gör så djävla ont på dina lår, dit jackan inte räcker. Dina ögon fylls av tårar, precis som när du kör för fort i en bil utan tak, eller på en motorcykel, utan hjälm.

Hur förklarar man hur ont det kan göra i öron om man inte har mössa? Hur förklarar man hur det ser ut att titta uppåt när det snöar? Hur berättar man hur ett känns att trampa ner i enmetersnö, där ingen gått tidigare? Hur sätter man ord på slask och snöänglar? Hur förklarar man det här för en mexikan?

Kanske precis sådär. Sådär som jag skrev ovan. Och sen översätter man det till spanska.

7 kommentarer:

Carina sa...

Som tur är kan åtminstone en detalj förklaras; hur det känns att hålla i något kallt länge. Be honom ta isbitar...ungefär samma effekt.

ulrika sa...

precis så förklarar man. suveränt!

Lena sa...

När man inte frostat av frysen på ett tag brukar det bli ganska mycket "snö" i den. Du får be honom skrapa ur en frys och bygga en liten snölyckta med bara fingrar. Eller kanske hälla det innanför tröjan... :-)

Kaia sa...

Min karl har heller aldrig sett sno. Eller jo, en gang nar han var nio ar kom det snoblandat regn. Han kommer att fa varldens chock nar han kommer till Sverige, den saken ar saker...

maza sa...

Han kan vara lycklig som har en Jenny med uppmärksamma sinnen!

annaluna sa...

I know the feeling!! Hade en puertoricansk pojkvän i massa år eftersom jag bott där...när han kom till Sverige första gången och det började snöa på juldagen var det sjukt kul, han var som ett litet barn!! /anna i Buenos Aires!

Jenny sa...

Carina och Lena: Jo, mina kompisar kom också med en massa sådana idéer och tyckte att de var jättebra :).

Kaia: Första veckan jag var i Mexico City kom det hagel, folk var alldeles vettskrämda, även om det faktiskt kan bli riktigt kallt där.

Annaluna: Det finns så mycket här som jag skulle vilja visa, känns konstigt att bara kunna skicka bilder och inte... känslor.