16 januari 2007

Den där om "Oh, my God, it's my favorite song!"

Jag har alltid blivit väldigt påverkad av vad människor runt om mig lyssnar på för musik. Inte minst killarna jag träffat, vilket ibland lett mig in i underliga situationer (och till dålig musik), då jag samtidigt har en förmåga att alltid vilja vara bäst och veta allt om allting. Dessa två... beteenden kombinerat gör att jag brukar låtsas som om jag redan kan allt och lyssnar på de band och artister som min man för dagen lyssnar på och gillar.

1994, till exempel, var Nirvanaåret. Jag hade inte lyssnat så mycket på dem tidigare men när jag blev totalt djävla nerslagen av fjortonårsförälskelse på grund av det finaste som någonsin kommit från Lund blev detta mitt favoritband när han råkade nämna att det var det bästa band han visste.

Efter det bytte jag musiksmak och favoritgrupp... ja lika ofta som jag bytte pojkvänner. Det var Travis och Blur. Metallica och Soundgarden. Mos Def, De la Soul och A tribe called quest. Gentelemen. Sade. India Arie. Lisa Ekdahl. Diana Krall. Morrissey och the Smiths. Mew. Och nu senast: She wants revenge, the Kooks och det mexikanska bandet Zoé.

Någonstans på vägen så har deras musik blivit min musik. Jag lyssnar fortfarande på det mesta av det där och tänker tillbaka på alla lögner och skit jag sagt. "Vilken låt gillar du bäst?" "Ööööhhhh... hela första skivan är bra och jag älskar nummer två på deras senaste!" För jag lyckas alltid träffa killar som är helgalna i musik. De spelar i band och på instrument och är DJ och sjunger i band och kör och går runt och sjunger hela dagarna och sjöng innan de kunde tala och dansade i sin mammas mage och jag, jag kan inte sjunga alls.

Och jag får väl trösta mig med att i stugor runt om i världen har jag tagit med min musik och inspirerat mina dåvarande att lyssna på min musik med.

De behöver ju inte veta att de just förälskat sig i mitt ex favoritband.

7 kommentarer:

karro sa...

jag förstår precis

Greenchili sa...

Ja, det lär vara anledningen till att jag just nu sitter och lipar till Bryan Adams.

storey sa...

de där senaste banden... om man som jag är helt insnöad på the kooks, kan det betyda att man även kommer gilla she wants revange och zoé? kanske inte så lätt att hitta mexikansk musik, men jag måste nog pröva.

Christina sa...

haha, I hear you. förhoppningsvis smittar även du av dig på dem?

välkommen hem!

Jenny sa...

Storey: Nja... de är inte likalika, men du kan ju kolla upp. Nyfiken att veta vad du tyckte sen. Och Zoé sjunger både på spanska och engelska.

Christina: Jag tror det. Fast man vet aldrig, de kanske säger att de gillar bara för att få mig på fall?

Christina sa...

åh, dessa bastarder! skulle de göra så tror du?

Jenny sa...

Christina: Självklart! Kan jag så kan väl de?