23 oktober 2006

Den där om den andra oktober nittonhundrasextioåtta

Om tio dagar ska Mexico City, som första "U-landsstad" få hålla sommar-OS.

Studentupproren i landet har varit många och ganska bråkiga, som, bland annat, i USA och Frankrike. Den dåvarande presidenten, Gustavo Díaz Ordaz, har beordrat militären att inta Latinamerikas största universitet, UNAM, ett universitet som är skiljt från staten och har sin egen polis. Studenter blir arresterade och våld brukas mot dem. Rektorn avgår i protest.

Oktober. Den andra. Vädret är antagligen som oktober tvåtusensex, okej. Kanske runt tjugofem grader, inte så mycket sol, men regnperioden är äntligen slut. Om man tittar på de få bilderna från den dagen är folk klädda i långärmade tröjor och byxor. Som idag.

En studentstrejk har varat i nio veckor. Idag kommer 15,000 studenter demonstrera genom Mexico City, vilket är ganska lite, om man jämför med det "normala" antalet vid strejkerna vid den här tiden. Folket kommer till slut att samlas på ett torg, Plaza de las Tres Culturas. Med demostranterna finns många barn och kvinnor, då detta brukar hindra militär och polis från att ingripa.

På torget, det börjar bli lite kyligare, det är eftermiddag. Militären börjar närma sig de samlade i militärfordon. Folk börjar ropa "México, libertad, México, libertad!" (Mexiko, frihet, Mexiko, frihet!).

Demostrationsledarna känner på sig att något inte är som det brukar och försöker att bryta folksamlingen, det finns trots allt barn med bland folket.

Runt solnedgången börjar militären och polisen att skjuta på folksamlingen och panik utbryter. Kanske står de flesta av barnen i utkanten av folksamlingen, för att inte bli trampade på, och kanske blir de de första som blir nerskjutna. Kroppar ligger döda på marken och folk som bara skulle passera platsen blir träffade. Dödandet fortsätter hela natten och folk blir förföljda till sina hus och därefter arresterade alternativt dödade.

Senare skyllde militären på studenterna, och sa att de hade börjat skjuta från omkringliggande hus. De säger även att runt fyra är dödade, tjugo skadade. Andra siffror talar om tusentals dödade. Ingen vet. Folk saknas fortfarande.

För några dagar sedan fick Mexiko nyheten att CIA varit inblandat och att det hela gjorts för att lugna ner staden inför OS.

Och, så klart: en film.

1 kommentar:

Anonym sa...

no me digas, la ciudad de Mexico tiene una historia... no lo sabía.. ojalá que tengas un buen tiempo. Te echamos en Suecia. un besito