30 augusti 2011

Den där om att hon så klart beställde in en whiskey

Mina föräldrar närmar sig det här med att bli morföräldrar med blygsam nyfikenhet. De minns mig från mina tonårsår, tassar på tår, vågar inte fråga för mycket. Samtidigt visar mamma tygelefanter som hon handlade för några år sedan inför eventuellt kommande barnbarn och i somras när de var i Tyskland stod min pappa och tog lotter tills han vann en bebisleksak. Mamma berättar i efteråt att pappa tog ungefär tjugo lotter tills han vann.

Mamma ligger på golvet i källaren och svär. Sträcker sig in efter hyllan med jul- och påskdekorationer för att nå bebiskläder som jag, min bror och våra kusiner haft på sig. Sen berättar hon om dem. Den här tröjan hade du när vi åkte hem med dig från bb. Och den här tröjan var ju skitful, den slänger vi! Och håller sen stolt upp en kofta i grönt och vitt som hon stickat till min bror.

Så går vi på en restaurang i Malmö som Stolte mannen läst mycket om på nätet. Bloggar och så. En lite lyxigare restaurang, fast jag vet att det kvittar för mamma och pappa, de gillar inte sån där finlir, tycker att det är mysigare att äta hemma och varje gång de är och hälsar på oss vill de gå till samma ställe för det är ju bra och pappa pratar tyska med servitriserna, trots att de är från Sverige.

På den lite lyxigare restaurangen i Malmö som Stolte mannen läst mycket om på nätet frågar mamma vad pappa ska äta och pappa svarar jag vet inte sen frågar han vad hon ska äta och hon svarar jag vet inte. Sen viskar mamma vad dyrt det var! fast att de har pengarna och jag blir fjortonårsirriterad. Pappa beställer samma som mamma, som beställer samma som det pappa vill ha och ändå måste de smaka av varandra och av alla andra runt bordet.

Mamma fnissar efter ett glas vin och frågar ska jag beställa ett till? och jag nickar mot henne. Hon säger näääää, ska jag? sen beställer hon ett glas till.

De äter snabbt. När Stolte mannen och jag sätter våra gafflar i våra förrätter har de redan ätit upp sin delade charkbricka. Mamma knaprar på ett salladsblad och stönar att hon är mätt, sen äter hon upp hela sin huvudrätt och efterrätt. De vill absolut inte ha kaffe, för det kan man lika gärna dricka hemma, det är mysigare, men när Stolte mannen beställer in kaffe whiskey chokladbit lyser mamma upp och ska jag beställa en whiskey? och jag nickar mot henne.

5 kommentarer:

Johanna sa...

Hahaha. Den här bloggen har på mycket kort tid seglat upp som en av mina favoriter. Älskarn.

Anonym sa...

så himla fint!

Den där Jenny sa...

Men Johanna, oj! Tack snälla!

när det börjar sa...

Åh föräldrar <3
(på riktigt!)

Den där Jenny sa...

På riktigt! <3