11 januari 2009

Den där om när pappa mötte mamma, eller om det var tvärt om

Jag häller lättmjölk i ett storglas lite för snabbt så det hoppar och studsar och ut på bordet och jag ups!ar och han skakar på huvudet och trasar upp det och jag pratar med gröt i mun: egentligen är det konstigt och märkligt att jag finns, en kombination av två icke höraihopare och så berättar jag:

Mamma var den blygaste du skulle kunna tänka dig. Blyg och smart, med tjockglasögon och lite nervöst sinneslag. Hon tyckte att hon var fulast på jorden, men nu, när vi tittar tillbaka på henne, på suddiga kort med nervösa leenden, så har hon kopparhår, lång ner på ryggen, är smal med armar som hänger ner för sidorna. Vacker. Vacker! Läste matte på universitetet med alla killarna, det gick som vatten som rinner. Lillasyster: minst i familjen och född den 31 december: minst i klassen. När hon blev tolv blev hon sjuk och fick ligga två år på sjukhus. Hennes föräldrar var ingen bra kombo: en syster fick astma, en dog och enda brorn blev alkis och han dog han med.

En gång åkte hon med en kille i en bil, hon trodde han skulle kyssa henne, så hon tog ut sitt tuggummi, höll det i sin hand hela vägen hem. Han kysste henne aldrig, bara stannade med bilen utanför hennes hus och sa hejdå. Mamma fick hoppa ut och tuggummit hade fastnat i hennes hand.

Pappa växte upp på landet, hoppade höjdhopp i trädgården med grannar och kusiner och sin bror, hade femkamp; brottning, 6o-meter, längdhopp, kast med tennisboll. När han var fem höll han på att dö för då trillade han ner i en brunn med griskiss, men hans morfar räddade honom och sen dess har han varit rädd för vatten med djup. Äldst i syskonskaran, skulle ta över gården efter sin pappa, gården som min farfars farfar köpt efter att ha vunnit lotto (annan historia i historien). Ljustmörkt hår, lite så där på sned, utståöron, farfarsnäsa. Läste bara folkskola, och två år efter det med, det var mest av alla som läst i byn, men gillade mest sport, som sin pappa, som varit SM-mästare i cykling.

En gång åkte han med en tjej i en bil och han kysste henne på munnen, för det hade han hört att man skulle göra, så då gjorde han det och det var inte mer med det helt enkelt. Pappa har aldrig gillat tuggummi.

De träffades och mamma var nog mer på än pappa, som mest var intresserad av sport, som sin pappa. Hon flyttade till egen lägenhet och han sov över där ibland, men oftast åkte han hem igen och då blev mamma mörkrädd och sur. Min pappa har aldrig kunnat sova i någon annan säng än sin egen. De bestämde sig för att han skulle flytta in och de skulle köpa en ny säng och pappa gick hem till sitt pojkrum, tog tag i alla sina saker, la dem på sängen, sen tog han tag i lakanets fyra hörn och lyfte allt och ut i bilen med att.

Mamma ville inte ha barn och inte gifta sig, hon hade universitetsutbildning och var en oberoende kvinna och så skulle det förbi. Hon jobbade och jobbade och pappa spelade fotboll och när hon kom hem på kvällen så hade han lagat kotlett med brunsås till henne, för det hade han lärt sig laga på en matlagningskurs för herrar.

Så blev de gravida och mamma ville inte ha mig och skulle göra abort, men pappa sa nähä! så de gifte sig i stället i den tråkigaste månaden de kunde hitta: november och i februari, då kom jag.

13 kommentarer:

It´s all about me sa...

härlig story! Jag liksom ser dem framför sig.

Min mamma tänkte också göra abort, hon var bara 22 år och hade träffat min pappa på ett tåg några månader innan, men ändrade sig typ dan innan abortdatumet för att hon blev övertalad av en läkare som sen fick sparken för att hon var abortmotståndare och ljög om konsekvenser. Jävligt tur att de träffade den läkaren alltså, för annars hade det nog varit kört för mig :D

It´s all about me sa...

Framför mig. Jag liksom ser dem framför MIG.

Jag måste lära mig att läsa igenom inlägg innan jag trycker på publicera, men jag är för lat och så måste jag ändå alltid skriva nya inlägg med rättade kommentarer, suck!

Anonym sa...

åh va fint va. jag gillar din text.

Anonym sa...

Ah vilken fin story! Mina foraldrar traffades pa en svartklubb och mamma foljde med pappa hem forsta kvallen det losaktiga lilla stycket! :)

Jenny sa...

Älskar att höra hur folk träffades, en av mina topp fem pratämne på fester.

Och damp: din pappa verkar ganska lätt på foten han med! Härligt att de vågat berätta det för dig.

secret agent sa...

haha mina då! mamma och pappa träffades genom att mina äldre halvsystrar gick i samma klass!! Fyrverkerier gick tydligen i taket och något år och lite till senare: lilla jag gjorde entre

Jenny sa...

Secret: Spännande! Hade de lämnat sina partners då, eller var de fortfarande tillsammans med dem när de träffades?

minahistorier sa...

fint. olikheter är bra, tror jag.
mina föräldrar träffades genom jobb och det är en ganska spännande historia som jag ska be dem berätta igen snart. mamma blev intresserad av pappa på grund av hans trevliga telefonröst.

Anonym sa...

Vilken fin historia! Mina föräldrar blev ihop på logdans, sådär som det kanske ofta blev på landet på den tiden. Men min expojkväns föräldrar blev ihop för att hans mamma liftade med hans pappa en nyårsnatt för längesen och tycke uppstod...

secret agent sa...

nej dom var redan separerade från sina partners, men det är en rolig tanke att dom satt där på ett PTA meeting och spanade på varandra

Anonym sa...

Mina föräldrar gifte sig också i november, pga graviditet, i barsebäcks kyrka. Åker förbi ibland och tänker på det. Fast sen blev det inget barn av det ändå. Livet är orättvist. Dock 5 andra.

Hurra för Jenny! Största kramen till dig och din onda rygg, på avstånd.
Dr L

Haren sa...

Min mamma och pappa traffades nar mamma var 16 och pappa 18. Mamma var klasskompis med min faster och sa traffade hon min pappa. Nar mamma var 17 blev de med barn och mamma ville inte gora abort for de hade hon redan gjort en gang nar hon var 15. Atta manader efter att de fatt mig gjorde mamma slut med pappa.

En gang nar jag var kanske 15 sa var de bade singlar och bodde runt kvarteret fran varandra. Och firade nyar ihop med middag for tva. Da trodde jag att de var pa vag att bli kara i varandra igen. Men tack och lov sa blev det aldrig nagot "nar mamma och pappa blev kara i varandra for andra gangen"

Anonym sa...

Mina föräldrar träffades när min mamma var dagisfröken åt min pappas dotter (min halvsyster.) Fresh!