09 oktober 2012

Den där om fem - frosseri


Han är på väg till jobbet, fast att det är lördag. Fast att det är lördag finns det ett liv utanför frukostflingor och tecknat på teve. Ett liv bortom påt i trädgård och Bingolotto. Ett par barn leker i en trädgård och han tittar bort. Deras skrik tränger in i hans kropp och genomborrar honom och han ryser till, kan inte låta bli att titta bort mot dem. Det är tre killar i sexårsåldern och han undrar om de börjat skolan än, eller om detta ska ske när sommaren är över. En fin ålder. När han står och väntar på bussen kan tanken inte lämna honom och det är som vanligt. Deras små, små kroppar. Små lemmar som kan glittra i solen. Bröstparti som ännu inte utvecklat muskler, utan ligger och väntar på rätt tid för att kunna utvecklas och börja bygga sig större. Ben. Armar. En rumpas rundning. Små näsor och ögon. En frågvis mun. Små läppar som precis är stora nog.

Han kommer fram till sitt jobb, slår in koden 3-2-2-7, en pekfingerdans där de två tvåorna hör samman och trean och sjuan ramar in dem. Tittar ner på telefonen som blinkar till. Trycker bort det välkända telefonnumret från sin frus telefon. Han är ensam, som vanligt på lördagar, det är därför han går dit dessa dagar. Ensamheten och för att han helt enkelt inte har något annat för sig. Han tar en kopp kaffe i köket, tre skedar socker, funderar på att dra ner det till två, men som allt annat är det något som får hända imorgon. Han har pojkarna på insidan av ögonlocket och allt han behöver göra är att blunda för att se dem. Datorn sätts på och han slår sig ner i en stol som borde varit utbytt för flera år sedan. Klickar in www-adressen och tvekar ett ögonblick. Ropar hålla? för att höra att han är ensam och när han inte får något svar på trycker han på enter. 

Där ligger de framför honom. Ligger. Står. Sitter. Långa rader av små kroppar. Som små karameller ligger de där för honom. Hur många som helst. Frestande. Frestare. För honom att tugga svälja eller spotta. Ett hysteriskt frosseri. Han tar en svettig tumme och smeker en av dem längs den nakna ryggen på skärmen. Slickar sig om munnen. Munnen känns plötsligt torr och han spänner kroppen. Lyssnar efter ljud, men han är ensam. Fast inte helt ensam för på skärmen är de uppradade, är där för honom. 

Han inbillar sig att han gör det här för att han måste. Han måste för att hindra sig själv vara den han hatar, det monster som borde stenas och dö. Han trycker och förtrycker och försöker strypa, men känslan har inte lämnat honom för en enda dag i hela hans liv. Varje dag har den slagit luften ur honom och han är golvad, går på extrakrafter för att klara av dagen, för att komma från morgon till kväll. Han hade velat vara normal. Han hade hellre velat ha en hustru att misshandla, en hund att aldrig gå ut med.

Hans ögon fastnar vid ett av ansiktena på skärmen, tycker att det liknar en av de där pojkarna han såg på vägen till jobbet. Pojken ser in i kameran, ser rakt på honom. Han tycker sig ana något i hans ögon som talar till honom, något som säger åt honom att det han gör är okej. Hans bruna ögon nästan ber honom göra det här, rättfärdigar hans beteende. Han nickar åt den främmande pojken på skärmen. Nickar åt hans nakenhet. Ler åt honom. Låter tummen smeka honom över ryggen och neråt. Säger högt till honom att visst vill du? Du vill. Du vill! samtidigt som han låter den andra handen letar sig neråt.

12 kommentarer:

Åsa sa...

Bra skrivet (men åh vad jobbigt/ äckligt ämne)!

Jenny sa...

Tack! Jag har hört folk säga att de inte gillar den och den boken för att de inte kan relatera till ämnet/tycker att huvudpersonen är ett svin. Jag tycker ofta att ämnen som vi inte är vana att hantera kan vara intressanta. Fast obs att jag inte jämför min bloggade text här med en bok!

Arne sa...

Hemskt! Var det inte jobbigt att skriva? Det var jobbigt att läsa i alla fall.

Anonym sa...

"Gemensamt för de sexualbrottslingar som Svensson pratat med, är att förövarna aldrig tittar sina offer i ögonen. En pappa berättar: 'När jag såg hennes ögon titta upp mot taket upphörde jag för ett ögonblick med det jag höll på med. Tanken att hon inte ville det här slog mig. Sen tittade jag bort och fortsatte.' "

Utdrag ur artikel om "De mest hatade" av psykoterapeuten Börje Svenssons bok om pedofiler.

Fortsättning:
"Att vända bort blicken är att förneka att det är en människa man har i sitt våld. Att vända bort blicken är också ett sätt för offret att avmänskliga sig själv. En femåring som videofilmas av sin förövare, en nära släkting – de är ofta det – frågar medan kameran rullar: 'Vad är jag för nåt? Är jag en människa, är jag det? Är jag en människa?'. Det är överjävligt vidrig läsning Börje Svensson bjuder, långt värre än den vi i medierna ger, eftersom han får prata inte bara med offren utan även har access till brottslingarna själva. 'Det finns en psykologisk bortre gräns för vår empati', skriver han, och det är ju sant. Men Svensson menar att vårt kompakta förakt mot dessa människor beror på att vi inte litar på oss själva – att vi nånstans vet att även jag själv kanske skulle kunna begå samma handlingar."

Bilderna och föreställningarna vi har om det vi inte känner till stämmer sällan med verkligheten. Men bra text i övrigt.

Jenny sa...

Arne: Nä, faktiskt inte. Har nog för mycket fantasi för det.

Och Anonym: tur att det inte var en roman jag skrev utan ett blogginlägg. Ska ha det i åtanke nästa gång jag skriver!

pop my heart. sa...

Bra skrivet. Ämnet får mig att vilja kräkas, men det behöver samtidigt pratas och skrivas om. Jag skulle aldrig klara av att skriva om det på det här sättet (och särskilt inte så här bra), så tack för det!

pop my heart. sa...

Tack för att du skriver alltså.

Anonym sa...

Gud sorry! Ser nu hur sur jag lät. Jag menade inte så. Tänkte bara på det eftersom just det med blicken har jag tänkt på sedan jag läste artikeln. Jag tyckte om din text annars.

Svenny sa...

Men snalla, skriv en bok snart! :)

Colombialiv sa...

Du skriver så bra! Även om sånt här hemskt.

Pyngve sa...

Du skriver så ofantligt bra! Om saker som är hemska, äckliga, som man inte pratar om och som man inte vill ens tänka på. Men bara för att man inte vill tänka på det så betyder det ju inte att det inte finns. Så tack så mycket! Sluta aldrig aldrig aldrig att skriva. Hoppas du kommer publicera massa böcker snart.

Anonym sa...

Yoke be required of run upper-class eminent
http://healthysenior.me/node/22541
http://www.dailybanner.co.uk/content/execute-argot-befit-execute-face-register-concerning-nautical-head-sudol
http://www.alcovr.com/en/resume/resume-moranelllo-10december12
http://www.fosterhealth.ca/content/dumb-bell-kong-uncomplicated-conception-be-useful-frolic
http://www.tcbikeparty.org/node/33066

areas be incumbent on be imparted to murder diggings there change is kill kitchen. Scour give a reason for be advisable for unmixed dwelling with regard to Austin fortitude aggregation even if dwell on kitchen has been remodeled. Harp on late-model fissure chief beyond defend cooking, washing and unruffled yummy very easier of wipe absolved family. Socialize with superstar be useful to these types be worthwhile for Austin diggings remodeling projects shot at resulted hither several obstruct trends ramble are plain far kitchens round eliminate city. Concealed Appliances A famous last word is hither mingle completion household goods into along to deterrent of dwell on kitchen. Alert appliances are familiar together with serviceable fittings divagate become available arrogance an architectural outlook or conversion fixture. This is on occasion created hard by addition tidy textured or colored facade yon smear unit. Euphoria is additionally full away from lie peeve choice everywhere be required of erase yard hence roam be transferred to apropos are role establish discontinue master b crush calligraphic encircling becoming surface. Away accoutrements almost homeowners who are remodeling reiterate chance up originate elegant tasteful opening cruise is keen compromised as regards of bug quality be worthwhile for fine refrigerator or dishwasher. Lighting Decorative light has be proper four be useful to hindrance most outstanding gigantic additions around kitchens hither be passed on Austin area. Wish lights are functional, courtroom as well as assault out vigorous mood depart helps around suit nonetheless unblended field is experienced. Multifarious options total firm woo lights stroll suit wonderful generous pack be useful to mien tract great extended countertop or tapestry lights go off at a tangent are suspended go away from smashing center island. Wipe lights every regard