21 augusti 2006

Den där om polisen

Och han rycker först ut mig sen min kanadensiska rumskompis ur bilen och väser på spanska att jag ska gå, gå, titta inte bakåt! och jag frågar inte vad som händer, för fast att jag är full så förstår jag vad som är på gång. Han tar tag i min nacke och trycker mig våldsamt framåt, framåt, gå! Jag snubblar till och han tar ett hårdare tag om min nacke.

Som regel ar det bäst att undvika all kontakt med polisen i Mexiko. De ar sällan hjälpsamma och kan göra en besvarlig situation ännu värre.

Min kanadensiska kvider och ber sin mexikanska kusin släppa vara nackar. Han säger forlåt och släpper. Han ber oss stanna och inte gora något dumt medan han går och kollar läget. Kanadensiskan hoppar på stället och viskar ohmygodohmygodohmygod medan jag vill ringa vår amerikanska kompis som blivit kvar.

Polismannen kanske avkräver dig ett inofficiellt bötesbelopp, då polisernas löner är mycket låga och dessa moridas (tuggor) betraktas som ett lönetillägg.

Han kommer tillbaka och säger att vi måste vänta lite till, amerikanen och en annan står just nu och bråkar om pengar med polisen. Amerikanen hade tydligen druckit sprit på gatan, vilket inte är tillatet. Han spänner ögonen i mig och jag gnider med handen på min nacke. "Det var inte meningen att göra dig illa" säger han på spanska. "Jag vet" svarar jag.

Far du problem i Mexiko sa vänd dig inte till polisen utan till din ambassad.

Dagen efter har jag blåmarke efter fem fingrar på min hals och amerikanen är 300 pesos fattigare.

4 kommentarer:

k sa...

I know. Vi blev faktiskt rånade i DF - av polisen. Sedan krockade vi med AFI ute på undercoveruppdrag och när de vällde ut ur skåpbilen med sina skarpladdade vapen var jag jävligt tacksam att jag hade mina mexikanska vänner närvarande. Ta hand om dig, vi vill ha mer av Jenny.

jimmyroq sa...

Betalade han böter till dig?

Nu vet jag varför man bombar vissa länder...fast det vet du redan så klart, för du läser ju om sånt.

Anonym sa...

Fy vad trist, sjukt att man itne kan lita på polisen!!

Jenny sa...

ul-tomten: I Mexiko bor du inte lita pa polisen. Aldrig. I Sverige bor du lita pa polisen. Oftast.