31 augusti 2006

Den där om det jag inte forstår

I Sverige fanns det en del jag inte forstod. Det finns en del saker som jag inte forstår i den här staden/det här landet, som till och med är märkligare än hemma.

Lime. De har lime på/över/i allt. Allt. Mat. Godis. Chips. Popcorn. Första gången jag provade att halla lime på popcorn hatade jag det. Nu börjar det vaxa och nar jag kommer hem kommer jag inte klara mig utan det. Det ar som nar jag bodde i München och blev beroende av Brezels.

Socker. Aven detta överallt. Det ar svårt att hitta bröd, för överallt finnes endast kakor. Eller bröd som ar sött. Jag som avsockrat mig under ett helt år och så kommer de djavla mexikanarna med sitt förbannade bröd.

Killar som inte ringer. Alla mina kompisar har samma problem. Vi ar på. Vi ar av. Vi ar fina flickor. Vi kysser inte första kvallen. Vi kysser första kvallen. De ringer inte. Måste lara kanna en mexikansk kille och fråga vad hemligheten ar. Det ar inte bara en kille som inte ringer, det ar alla.

Studierna. Jag lagger ner tre dagar pa en presentation på spanska, ar nervös som fan, måste tvatta mig under armarna efteråt. Får ett A. Jag lagger ner fem minuter på en annan presentation på spanska, orkar inte riktigt koncentrera mig. Får A minus.

Overgångsställena som inte finns. Till och med i fuckling djävla Malawi hade de övergångsställen, men i den har staden tycker de att det är roligare att leka med döden och kryssa mellan bilar. Jag börjar bli bra på det, det gäller att a.) vara så trött att man inte riktigt har koll eller b.) ha dödsförakt.

Tiden. Den gå r skitsnabbt har. Jag har snart varit har en må nad. Hade jag varit hemma hade det fortfarande varit den tolfte augusti.

Spraket. Det finns en norska har. Nar vi traffas (varje dag) så må stemå ste vi prata norska/svenska med varandra. Dels för att alla andra tycker att vi lå ter så roliga nar vi pratar, dels för att... det bara ar så . Vi forstå r bara halften av vad den andra sager, plus att det ar skitsvå rt att vaxla mellan tre språ k. Jag har blivit expert på att vaxla mellan spanska-engelska-svenska-spanska-svenska-engelska. Svå rt. Vi gor det andå . Det ar var skyldighet som skandinaver.

11 kommentarer:

jimmyroq sa...

Övergångsställen är för mesar. Har de även lime i ölen? Hade den diskussionen med någon för några veckor sen. Ingen av oss visste om det här med lime i corona är genuint mexikanskt eller något europeiskt påfund.

Jenny sa...

Ingen lime i olen an sa lange. Fast jag har mest gatt pa fulbarer och svartklubbar. Inga finstallen, alltsa!

jimmyroq sa...

Du måste kolla upp detta i detalj. Kolla rykten bland mexare osv. Mmmm.....MARGARITA!

Anonym sa...

visst gar tiden sjukt snabbt utanfor sverige. jag tror att det ar for att livet har utanfor inte kanns som om det ar pa riktigt, att det inte riktigt raknas pa riktigt. undrar nar det borjar gora det?

Anonym sa...

men du tålde ju inte citrus! inte konstigt om du får utslag fall du får lime i allting

Alex sa...

Oh my du är bortom havet ,visst? Och då kan jag inte göra annat än att bidra med besökarantal om det är okej. Resedagböcker i all ära men nån måste man ju följa med avundsjukt och bittert sinne över att man själv blir kvar i lagomlandet!

Chris sa...

chili då, är inte det också med på ett hörn överallt? lime och chili, gu jag minns.

fan vad jag saknar dig, är det inte konstigt så säg? älskade du, ta en öl till.

Jenny sa...

Jimmy: har kollat upp. Valdigt fa dricker med lime. Fast de finns.

Anonym: jag ser den har tiden som en period dar jag hardas, sa att jag kan borja med citrus igen.

Alexandra: Valkommen in, tyvarr kan jag inte erbjuda dig nagra prickar for tillfallet, hoppas det ar okej!

Christina, baby: Saknar dig och dina ord och sokandet efter dig, i folkvimmel. Jag med. Vi ses.

k sa...

Ingen limedränkt michelada heller? Det är ju en av de bästa mexicanismos som finns!

Per sa...

Jovisst har dom lime i öl i Mexico! Jag "bodde där" i 3 månader. Vi åkte via atlantkust till stilla-oceankust och överllat var det en liten klyfta lime i ölen (corona, som i spanien kallas coronita). Jag saknar "Tortas" som fan från mexico med tocino och avocado och lök.

Anonym sa...

maste kolla:)