14 februari 2007

Den där om äldre kvinnor

Lisa skriver ”seriöst. ok, det är synd om gamla gubbar av den ENDA anledningen att deras små fruar (innan dess, mammor och systrar) skämt bort dem hela livet så att de inte klarar någonting själva efter att deras mrs gått bort, oväntat, för tidigt (eftersom kvinnor lever längre i genomsnitt ju). klart som fan de blir ledsna och ensamma. fast jag tycker mer synd om de gamla tanterna som har sina män kvar, männen drabbats av stroke och kan inte klara sig själva längre och frun måste ta hand om honom 24/7 och hon själv är typ gammal trött och döende. samhällsansvar, någon!? näe jag tycker vi privatiserar all sjukvård och omsorg, det blir säkert bäst så.”

Och jag kan inte annat än att hålla med. Var tog kvinnorna/tanterna vägen? Varför är det inte synd om dem?

Någonstans i samhällssynen och den allmänna synen och i min syn så försvann syndheten i gamla och äldre kvinnor. För det är bara synd om äldre män, äldre kvinnor har katter och Pelagonier och får lite skylla sig själva om de är ensamma, för då har de inte frågat sina barn om de får passa barnbarnen. Äldre kvinnor borde kunna socialisera och aktivera och fika på stan. Tanter ska kunna ringa på hos grannfrun som är i henne ålder, dra av eller lägg till tio år. Annars kan hon väl baka? Odla något? Skaffa en undulat?

Komma här och gnälla! För är det inte så vi ser gamla gummor? Som gnälliga? Hela livet har de gått och passat upp och skämt bort och lagt sitt liv åt att tjäna, buga och bära och nu, nu när de gått från att ligga på knä och springa omkring och fixa till att ligga på knä och ligga på knä, nu när de har blivit gamla och ensamma och ingen behöver dem mer, så klagas det på att de går för mycket på ICA, ringer för mycket till 112 och besöker Akuten för mycket. Att är för mycket. Bara för att desperat försöka få kontakt och få prata med någon.

Gamla gubbar är ensamma. Gamla gummor klagar.


Och på Drottninggatan i Stockholm så står det en ensam, gammal kvinna från typ Estland och spelar på en blå flöjt. Och hon är ensam. Ensam.

9 kommentarer:

Signe sa...

För många år sen var jag hemma hos en farbror efter att hans fru hade gått bort. Jag var där för att hjälpa honom städa. Han hade haft ett städbolag, men visste ändå inte att man var tvungen att koppla in sladden i väggen för att få igång dammsugare, hur man strök eller tvättade. Jag tycket kanske synd om honom, men också om hans fru för att han aldrig hade undrat hur allt detdär gått till förut.

Lisa sa...

ofta, faktiskt, är det inte så synd om de gamla tanterna tycker jag, iaf inte när de blivit ensamma för då har de tid att göra allt det där som de inte hann när de skulle passa upp sin stackars man (som min morfar, som inte själv kan koka ägg). syförening och sju sorters kakor och undulat, och farmor i skolan och stavgångslektioner för andra pensionärer (sic! min farmor, efter att farfar dött (RIP) :). well. men när det väl blir synd om tanterna och de inte klarar sig själva, då vet man att det är riktigt kört. för gamla tanter är det hårdaste som finns, 1000 gånger hårdare än clintan när han är dirty harry.


(nu blir jag snart löjlig, men gamla tanter är mitt skötebarn inom sjukvården)

puss på alla stjärtars dag!

storey sa...

Men det är väl inte synd om någon för att de inte klarar sig själva? Det är synd om gamla som är ensamma, oavsett kön.
Men lisa har också rätt. Gamla tanter kan ha ordentligt med skin på näsan. Hytta med handväska till en bankrånare och säga "det kommer bara gå utför för dig". Dagens gamla tanter måste vara den generation som myntat uttrycket "dagens ungdom". Störtsköna!

Jenny sa...

Sant. Det finns få saker som är så sorgliga som den ovalda ensamheten, var den än är.

Anonym sa...

vad är detta för jävla trams? bara synd om gubbar, medan tanter är gnälliga? hur bär man sig åt för att inbilla sig att det ligger till på detta vis?

Anonym sa...

Anonym här ovan lyckades nog inte riktigt läsa mellan raderna i inlägget och förstå vad som egentligen menades.

Jenny sa...

Jag tror att anonym två har rätt.

sashi sa...

VAD ÄR DET SOM SÄGER ATT ALLA GAMLA TANTER GILLAR ATT BAKA, SNACKA MED EN SKITTRIST UNDULAT, ODLA PELARGONIER. oj inte meningen caps lock. varför skulle det ligga närmare gumman än gubben? jag menar, hela livet har sprungit ifrån en del av dem, de har bakat o städat åt sina män hela jävla tiden. eller herregud, gumman vill ha en sherry, en jättestor fest, en kalasfylla, ett knull. det är inte stor skillnad på gamla kvinnor och unga. jag kommer säkert vara riktigt förbannad på mig själv när jag är gammal, för allt det där jag aldrig gjorde. jag hinner inte göra allt, vågar inte en del. förbannad kommer jag vara. inte gnällig.

Jenny sa...

Sashi: Jag tror att du, som anonym ett, inte riktigt förstår det som händer mellan raderna i min text. Eller så gör du det och håller med mig fullständigt. Glöm inte att bjuda in mig på alla dina fester!