13 februari 2007

Den där om äldre män

Christina (s inlägg, inte självaste, vackra) får mig att tänka på gamla gubbar och äldre gubbar och att de får mig att blöda i hjärteroten och deras problem och att de kanske är ensamma. Och det är inte sådana elaka gubbar, som skrikit och varit sexistiska, eller kanske just de som skrikit, för att de egentligen velat något annat av sitt liv och de blev lämnade av sina mödrar när de var små.

Det finns två saker som får mig att gråta hysteriskt. Eller något mindre dramatiskt. Och det finns ju fler än två, men för att inte krångla in allt så tänkte jag skriva om två saker. Det ena är när jag läser om djur som dör. Om att matskålen står kvar och ingen sitter i badkaret och vill dricka ur kranen. Det är läskigt. Och min kissekatt skulle ju få leva lika länge som jag!

Det andra är Teliareklamen. Om de elaka, djävla barnen som inte köper julklappar till sin pappa, eller följer med honom på kinesrestaurang. Eller ens vill äta hans mat. Stackars pappan sitter där själv och ser ledsen ut. Och jag kan inte se. Jag måstemåste byta kanal för att inte bryta ihop. Den ultimata sorgen vore att Teliagubben (jag vill att han ska heta Bengt. Han ser ut som en Bengt. Men han heter typ Gunnar) har en katt som dör och barnen bara skrattar. Så sitter Bengt där och tittar på kattskålen med namnet ”Tusse” ingraverat och gråter. Bengt alltså, inte skålen. Sen ska han ringa ett långdistanssamtal (som är jättebilligt, eftersom det är en Teliareklam) till sin fru, för hon är aldrig hemma i reklamen, hon är ute i världen och finner sig själv med en 20-årig spanjor som heter Miguel, för att berätta att Tusse är död. Men frun kommer inte ihåg Tusse. Och inte Bengt heller. Hon bara ”Bengt? Vem är det?” Och då blir Bengt ännu mer ledsen och går ut och handlar småkakor (Finska pinnar) som han vill fika med sina barn, men tjejen hon bara ”amen pappa, vad löjlig du är, jag ska faktiskt hångla med min kille i hissen, där du inte kan nå oss” och lillkillen bara ”amen pappa, vad löjlig du är, jag ska faktiskt spela data-spel. På andra våningen” och sen så sitter Bengt där ensam igen. Utan barn, fru och Tusse.

Och för ett par år sedan så såg jag en kortfilmsserie om 9/11 och en av kortfilmerna handlade om en gammal, gammal gubbe som bodde med sin fru i NY. Varje morgon så tog han fram hennes klänning och la den på sängen och varje kväll så gjorde han mat till två personer och sen, när han gick och la sig så somnade han med armarna om henne. Så kom den 9/11 och de två husen rasade och man fick se att det egentligen varit ganska så mörkt i den där mannens lägenhet och när husen rasade så blev det plötsligt ljust och mannen såg att han egentligen levde ensam och att hans fru egentligen inte fanns där alls och framför tv:n satt lilla Jenny, som var mycket yngre på den tiden, och grät så att hon trodde att hela hjärtat skulle komma upp genom ögonen.

Ensamma, äldre män. Jag klarar helt enkelt inte av det.

17 kommentarer:

5886592 sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Christina sa...

BABY I LOVE YOU. vi startar en förening, Rädda Gubbarna, och öppnar fondsparande (tryggplacering och småbolagsfonder). vi använder pengarna till att ta ut alla ensamma gubbar på kaffe&muffins en gång i veckan, och i gengäld får de laga våra diskbänkar. vi ska aldrig gråta mer och krigen tar slut. BABY WE LOVE THEM.

Lisa sa...

kära jenny,

googla på bilder på bengt jeppsson, min kirurgiprofessor, och upptäck hur fasansfullt lik han är telia-bengt, fast kanske några år älder (en förlaga?!). dessutom är han världens mysigaste.

hälsningar
L.

Erika sa...

Nej...då ör vi två om den saken. Det får det att blöda i mitt hjärta också, ensamma äldre män. Jag har en granne som är sådär ensammen i mitt trapphus. Fast han är sådär jättejättetrevlig och alltid sådär "hejig"...så är han alltid ensam... det är hemskt! (du skriver om det så bra, att jag faktiskt måste skratta, fast att det är sådär sorgligt och får mig att gråta samtidigt!)

Christian inspired by Boppe sa...

Tänk om man skulle ta och bli en sån gubbe när man blir stor (läs gammal). Det verkar som om man skulle få mycket sympati från unga tjejer. Kanske så mycket att det skulle kunna leda till att man får ligga trots att man är skrumpen.

Anna sa...

Ja... vad är det med äldre, ensamma män?! Får faktiskt hjärtat att brista!! Som vanligt skriver du så att man får ont i magen... alltså bra ont i magen.

Jenny sa...

Men vad är det med äldre, ensamma män och yngre, mindre ensamma kvinnor egentligen? Och vad hände med alla ensamma, äldre kvinnor? De måste väl vara lika ensamma? Väl?

Lisa: Han till och med SÅG mysig ut!

Erika: Du får bjuda honom på fika. Då kommer han bli jätteglad, tror jag. (Och du kanske får ärva, men så får man inte tänka, därför skriver jag det inom parantes).

Christian: Annars får duköpa ett sånt där tuggummi som man käkar när man ska sluta röka, har sett att det funkar!

erika igen sa...

Ja, varöfr har jag inte tänkt på det? för att jag ibland har svårt att släppa in sådär, för jag tänker en himla massa "om", tänk OM han missförstår det, tänk OM han blir fastklängande, tänk om tänk om. Men, nu ska jag faktiskt ta och bjuda han på en fika när jag får iordning i min lägenhet! Haha, ang arvet så kan jag inte annat än hålla med!

storey sa...

Tänkte precis säga det. Glöm inte bort de stackars ensamma gummorna! Hopkrympta saker med bister uppsyn. De är så söta!

...Linda sa...

Nej men gud, jag känner PRECIS igen mig. Ensamma gummor är också sorgligt, men det är något ännu värre med ensamma gubbar.
Jag minns en gång när jag var yngre och satt på bussen hem. Där satt en ensam gubbe med en jättestor mage och av någon anledning såg han så ledsen ut. Han åt en kanelbulle som han hade köpt, och plötsligt tappade han den på golvet framför sig. Inte nog med att han tappade den; han kunde inte få upp den för att hans stora, tjocka mage var ivägen. Han gav upp efter ett tag och satt bara och tittade ut genom fönstret. Och jag fick så ont i hjärtat och ville bara gråta. Han kanske inte alls var ensam och m.t.p. hans redan stora mage var det säkert bra att han åt en kanelbulle mindre - men på något vis kändes det som om det var hans enda lycka i livet och så blev han av med den offentligt. Alldeles ensam.
Usch och fy, jag mår fortfarande dåligt är jag tänker på hans sorgsna ansikte och blanka blick.

Lisa sa...

seriöst. ok, det är synd om gamla gubbar av den ENDA anledningen att deras små fruar (innan dess, mammor och systrar) skämt bort dem hela livet så att de inte klarar någonting själva efter att deras mrs gått bort, oväntat, för tidigt (eftersom kvinnor lever längre i genomsnitt ju). klart som fan de blir ledsna och ensamma. fast jag tycker mer synd om de gamla tanterna som har sina män kvar, männen drabbats av stroke och kan inte klara sig själva längre och frun måste ta hand om honom 24/7 och hon själv är typ gammal trött och döende. samhällsansvar, någon!? näe jag tycker vi privatiserar all sjukvård och omsorg, det blir säkert bäst så.

Jenny sa...

Linda: Såg en man som spelade fiol, för att få ihop pengar, i Ungern när jag var arton. Helt plötsligt kom en vindpust och blåste omkull hans hatt så att alla hans pengar for iväg, en del ner i en brunn. Jag vet inte vem som grät mest: han eller jag.

ania sa...

AW jag började nästan gråta när jag såg en ensam liten farbror som stod ensam i ett hörn på mc donalds och knaprade på en liten cheeseburgare. han hade en tygkasse med katter på också. och teliapappan är det SYND om, jag håller med!!! fattar inte folk som skrattar åt att han är så töntig :C

FÖRRESTEN; jag är så jävla pepp på att åka utomlands och läsa språk med och egentligen vill jag kanske franska men å andra sidan kan jag redan lite spanska och det vore ju gött att kunna det flytande, men spanien suger typ kuk SÅ: min fråga till dig är; en hel jävla massa skit om vad du gjorde/hur du gjorde/ bla bla osv med din mexikoresa, kan inte du typ maila mig eller säga din mailadress till mig eller nåt sånt. jag skiter i om männen korta där, jag är pepp ändå. hehe.

thoia sa...

Å, jag snubblade in här och det första jag läser är om stackars gamla farbröder.
Jag som trodde att jag var ensam om att blöda i hjärtat när jag ser sådana! Och så är vi en hel förening!

Anonym sa...

Teliagubben..

http://www.rollo.k-webb.nu/main/cv.asp?wid=6122

Jenny sa...

Aaaahhhhh! Kollade precis på repris-ER och en gammal tant dog ifrån en gammal gubbe. Jisses, hej och välkommen öppnade tårkanal!

Semlon sa...

Gör slag i saken & bjud en gubbe på fika. Är själv 55+, känner igen mig & är en rackare på att fixa vaskar & hänga upp tavlor & montera möbler ;-). Dessutom heter jag faktiskt Bengt!