27 januari 2006

Den där om att vi är döttrar

Vi är döttrarna som vuxit upp till unga kvinnor. Vi sparkade i mammas mage eller kröp omkring på alla fyra när teven för första gången förde in kriget i våra vardagsrum.

Våra föräldrar gjorde uppror och ifrågasatte samhället. det sägs att vi, den upproriska generationens barn, fick svårt att göra uppror. För vem vill göra samma sak som ens föräldrar alltid har gjort? Och vetskapen om att fem myror alltid är fler än fyra elefanter glömde vi bort någonstans på vägen.

Om oss sägs det att vi strävar efter att synas. Allra helst som fotomodeller och mediamänniskor i debattsoffor. Ofta armbågar vi oss fram och vi sätter jag och mitt i främsta rummet. Vi jobbar på en vacker och ungdomlig kropp. Har vi en sådan tror vi att vi har ett lyckat liv. Det har vi lärt oss av Hennes & Mauritz. Och för att verka lyckade svälter och kräks vi, rakar och noppar, sminkar och trånar.

Multipla orgasmer är något vi kämpar för att uppnå. Det är viktigt för oss att ha ett spännande, aktivt och rikt sexliv. Det har vi lärt oss av Vecko-Revyn. Vi går till särskilda ungdomsmottagningar som hjälper oss att leva ut vår ungdomssexualitet. Där får vi banandoftande Durex, Black Jack och Profil. Samtidigt som vi slipper tonårsgraviditeter och könssjukdomar. Vi proppar i oss Desolette. Blir skrämda med aids, klamydia och abort. Vi får knulla som vi vill bara vi använder kondom.

Vi är döttrarna som vuxit upp till unga kvinnor. Och det sägs att vi blir vuxna i världens mest jämställda land. Nio procent kvinnor på chefsposter och 40 procent i riksdagen. Många av oss är utan jobb. Är vi inte det har vi projektanställning eller praktikplats. Vi har samma formella möjligheter att göra karriär som våra manliga jämnåriga. Det enda som skiljer oss från dem är en push-up och rakade ben. Och ett långsmalt ansiktsuttryck av förvåning när vi inser att våra löner är 80 procent av deras.

Vi är de nya kvinnorna, som inte vill vara kvinnor i första hand utan människor.

Vi är döttrarna som vuxit upp till unga kvinnor.

- Uppror pågår, Ambjörnsson mfl

Inga kommentarer: