15 september 2011

Den där om att minister Björklund rör om i grytan igen

Det är ganska sällan jag skriver om politik och/eller själva innehållet i mitt arbete här. För att jag jobbar åtta till tolv timmar om dagen med det och det är så hemskt utmattande att när jag kommer hem så är min blogg lite som en sån där stor trädgårdspark som man ibland ser att sjukhus på den engelska landsbygden har i filmer.

Men ibland blir man så upprörd och arg att man måste.

För några dagar sedan gick regeringen ut med att de universitet/högskolor som har läkar- och sjuksköterskeutbildningar ska lägga om sina budgetar så att pengar tas från övriga utbildningar och läggs på just dessa utbildningar, då Sverige har läkarbrist. Vilket väl hade varit fine and dandy om det varit så att pengar inte tagits från redan besparade utbildningar.

Och.

Att det bara i Stockholms län redan finns runt 200 utbildade läkare. Tvåhundra. Dessa läkare (många av dem specialister, överläkare och föreståndare för kliniker) går i dag runt och är arbetslösa, städare på sjukhus och liknande för att de inte släpps in på den svenska arbetsmarknaden, då de kommer från land utanför EU/EES. Istället åker många sjukhus ner till bland annat Rumänien för att rekrytera läkare där.

Det är sånt jävla resursslarv att jag inte vet var jag ska ta vägen. Det måste, måste vara lättare att lära en läkare från Vitryssland svenska samt svenska seder (som till exempel att man måste titta sin patient i ögonen när man pratar) än att ta en svensk som aldrig jobbat som läkare och utbilda denne i flera år, samt att genomföra detta endast genom att människor som utbildar sig inom till exempel kultur får det sämre.

3 kommentarer:

emma sofie w sa...

Jag är så fruktansvärt jävla trött på Jan Björklund och hela jävla alliansen så det inte ens finns ord för det.

klara sa...

Word. Min man ar en av de specalister som ej far arbeta som specialist, utan just som underlakre och betalas darefter. Men nar det kniper med kompetens, vem far da agera overlakare - utan ersattnings, varken ekonomisk eller cred. Just nu gar han en sadan dar kurs genom socialstyrelsen som alla utom-EUskapliga lakare maste ga. Den ar pa tva veckor, de maste lasa svea rikes lag (!), vilket de fick reda pa for fyra veckor sedan. Dessutom far de ingen ersattning for att lasa denna kurs. Nu klarar vi oss fine, lyckliga oss som anda har jobb. Men stackars all de andra 49 studenterna, alla fran Irak. Bor tillaggas att min man ar fran NZ och hans utbildning ar identisk med den brittiska, tror att de ar med i EU last time I checked.

Johanna sa...

Jag håller med till en miljon procent och tycker det är sorgligt att det ens ska behöva skrivas ett sånt här blogginlägg. Det som står borde vara så självklart, för alla.