23 september 2011

Den där om saker man läser på internet

Kombinationen gravid plus täppt näsa plus jättemånga tacos plus att man som gravid inte får ta nässpray = lilla snark. Lilla snark har dessutom feber och måste stanna hemma från jobbet.

När lilla snark är hemma från jobbet läser hon alla möjliga saker på internet och blir irriterad. Så nu går vi political on you igen.

(Jag börjar med en parentes. När jag läste på internet i förrgår så googlade jag bland annat högt blodtryck och gravid, eftersom jag är dum i huvudet. Kom in på nån djävla forumtråd typ Familjeliv och fick ena skräckhistorien efter den andra. En hade blivit inlagd på sjukhus de sista tre månaderna av sin graviditet och fick varken kolla på tv eller läsa en bok. Hon skulle helst sova. När jag läste det fick jag alla sorts symtom jag ska akta mig för, blev gravidhysterisk, som jag lovat mig själv att inte bli och var tvungen att ringa hem Stolte mannen från hans fotbollsträning.)

Ett.) I och med fallet Troy Davis. Det är inte okej att komma med argumentet att ni är emot dödsstraffet, men skulle kunna tänka er det om någon i er egen familj blev mördad. Det är inte enskilda individer, framför allt inte individer som är nedbrutna av sorg och hämnd som ska bestämma straff i en sån här situation. Vi kanske tycker att Anders Behring Breivik ska brinna i helvetes eviga eld, efter att ha suttit i fängelsernas fängelse i hundra år/liv han tog och sen stenas och dö, men det straffet har vi plockat bort, för straffsystemet är ingen hämndaktion.

Hämnd och vad som borde göras är olika beroende på vem som drabbas. Två treåriga söner i två olika familjer målar vardagsrummet blått med sina färgpennor. De treåriga sönerna kommer antagligen att behandlas olika, få olika straff. Samma sak med anhöriga till folk som mördas: de kommer antagligen vilja ha olika straff. Så kan vi inte fungera, samhället är inget gladiatorspel där enskilda människor får stå och peka tumme upp eller tumme ner.

Två.) Det här med allmän värnplikt. Kanske inte världens smartaste grej. Det här med att inte ha allmän värnplikt. Ännu sämre grej. Ja, för att ta mitt jobb igen (arbetsmarknadspolitik var det, ja) så kan man nu börja se att Totalförsvaret börjar rekrytera folk genom ganska intensiva kampanjer. Vem kan man tänkas välja? Nej, de går inte på nittonåriga killar från mellan- och överklass som antagligen kommer att plugga eller få jobb på pappas företag och inte alls är intresserade av att skjuta eller jobba inom utlandstjänst. De går på unga arbetslösa, människor som kommer från en gymnasieskola där de antagligen inte har suttit längst fram i klassrummet. Jag gissar att spåktestet de använder inte är riktigt lika svårt som det som skulle användas till nyanlända flyktingar.

Att slussa in folk från de nedre klasserna i vårt samhällssystem i försvarsmakten, aka USA, var det det vi ville?

7 kommentarer:

just another ordinary day sa...

Hej! Jag blir lite ledsen när jag läser det sista i ditt inlägg. Jag är ärligt talat inte så insatt i det här med försvarsmaktens rekrytering eller liknande, men jag kan identifiera mig med dem som är nedre klass i vårt samhälle och det gör ont när jag läser dina generaliseringar som om vi skulle vara sämre slags människor enbart för att man inte kommit ut på rätt sätt i arbetslivet, har en välbärgad familj eller studerat. Man kan vara en klok och ödmjuk människa i alla fall och ha så mycket mer kunskaper om livet, som du aldrig fått om du haft det bra och tryggt hela tiden. Jag tycker om din blogg och det sätt du skriver, men här kan jag inte låta bli att skriva vad jag känner eftersom jag inte alls kan se saker och ting på det sättet. Det kändes lite föraktfullt. Mvh, Maria.

Den där Jenny sa...

I så fall har jag skrivit helt uppåt väggarna fel, för så menar jag det absolut inte. Jag menar tvärtom. Jag jobbar med människor som har svårt att komma ut i arbetslivet och vurmar förbaskat mycket för detta. Jag ber tusen gånger om ursäkt om det framkommer på annat sätt.

egoistiska egon sa...

Precis så om dödsstraff.

just another ordinary day sa...

Jag kanske missförstod dig, för nu förstår jag dig bättre. :) Tack för att du skrev det. Kram!

Johanna sa...

Jag håller HELT med, och du beskriver det så himla bra. Dödsstraff är aldrig okej. Man kan känslomässigt känna att vissa personer inte gjort sig förtjänta av att leva, och det är okej att känna så, men det betyder inte att stater ska avrätta folk. För det är en helt sinnessjuk idé, som dessutom bevisligen lett till att flera (många kanske, rentav) oskyldiga dödats. Det är egentligen skäl nog att låta bli. Men som bonus kan vi lägga till det här med att vårt straffsystem finns för att eliminera risken att personen fortsätter att begå brott, tanken är inte att vi ska hämnas honom/henne. Även om anhöriga såklart kan känna att de vill det.

Och väldigt intressant det här om försvarsmakten! Jag hade ingen aning. Hade nog spontantänkt att det var bra att avskaffa den allmäna värnplikten för att det känns absurt att tvinga någon till det där, och samtidigt förstår jag ju att ett land behöver en armé, tycka vad man vill om det. Helt utan försvar kan vi ju tyvärr inte vara liksom. Tack för att du gjorde mig lite visare och mer insiktsfull ang vad avskaffandet av allmän värnplikt innebär i verkligheten.

Smilla sa...

På tal om dödsstraffdebatten vill jag bara tipsa om "Life of David Gale", en fullkomligt fantastisk film med Kate Winslet och Kevin Spacey. Handlar om just dödsstraff, skuld och bevisning. Ett helt makalöst slut, och lätt en av mina topp fem-filmer. Se den!

Maggan sa...

Håller helt med dig om straff och som tur är så tycker mina domstolskollegor likadant.