27 september 2011

Den där om föräldraledighet

I går fick vi hem papper från Försäkringskassan gällande föräldraledighet. Det blev lite hoppsan hejsan! runt matbordet och hjälp, hur vill vi ha det? Jag gick in på Försäkringskassans hemsida och tydligen får man inte så mycket betalt när man är ledig. ”Ledig”. Hemmajobbar med att ha barn. Alltså, det visste jag ju, men jag trodde nog att jag skulle få mer än vad det verkar som man får.

I alla fall så krigade vi lite om sommaren 2012 och sommaren 2013. Jag svor över att vi inte bor i Norrland och min man vill ut och jaga och därför ta sin föräldraledighet på hösten, sen tog vi en sommar var. Och exakt 50/50. Fast nu kommer jag på att jag glömt kolla skottår, kan hända att någon av oss får en dag extra.

När jag gick på universitetet hade jag och en av mina klasskompisar världens längsta debatt (den pågick i säkert två år) om föräldraledighet. Hon menade att jag visst skulle vilja vara ledig hela tiden man fick vara ledig med mina barn, bara jag fick dem. Jag menade att pappan kanske också skulle få utrymme, att det är hans rätt också. Att även om jag vill vara hemma i tre år kanske jag inte kan det för det är någon annan som vill babygosa/lära känna sitt barn/älgjaga. Hon fattade aldrig det där. Nu har hon fått sitt första barn. Jag gissar att hennes kille inte får vara hemma mycket.

how to make gifs

8 kommentarer:

Katta Kvack sa...

Ja gud ja, vad fattig jag kommer vara. Kommer sitta här och äta typ torra brödkanter i ett år. Ska bli jättekul. Verkligen.

Den där Jenny sa...

Och jag kommer sitta och bara "åh, har du brödkanter? Snälla bjud på en!".

Johanna sa...

Haha, vi kommer nog också sitta och slåss om dagarna när den dagen kommer. Men såklart är 50/50 det man vill ha, då blir det ju rättvist.

Och det här med föräldrapenning och sånt, som frilansjournalist får jag panik bara av tanken, vad skulle min ersättning baseras på liksom? Antar att de går på nån snittlön eller så, men ÄNDÅ. Skräcken i att inte ha fast anställning alltså.

MW sa...

Vi är också inne på 50/50. Fast uppläggget... SC är inne på att han också vill ha en del av den tidiga biten. Typ jag ledig sex månader han ledig sex månader sen byter vi igen. Eller nåt. Fast allt måste ju anpassas till barnet som man ännu inte lärt känna. För min del är det inte viktigt med millimeterrättvisa, utan att barnet mår bra och är tryggt.

Och du - din mage är skitsnygg.

Colombialiv sa...

Å vad jag också vill kunna dela 50/50. Jäkla land med 14 veckors mammaledighet och inget mer.

Förresten är det skottår nästa år så om du börjar vara ledig blir det du som vinner en extra dag.

Sofy sa...

Shit vad vi ligger efter, har en idé, men är knappast klara. Jag vill hitta lösning med 50/50 där jag får jobba lite i vår, mannen vill helst att vi är 100% hemmajobbande åt gången. Md sex veckor kvar är det kanske dags? Eller - man kanske kan vara lite go with the flis efter de tre första månaderna?!?

Anonym sa...

Innan jag fick barn var jag helt inne på 50/50 men eftersom den första tiden är rätt trist och det bli så himla mycket roligare sen är jag lite inne på att dela i tre delar nu.

Anonym sa...

Vilken fiin mage du har!