24 maj 2006

Den där om den svenska sommaren

Äntligen har sommaren kommit! Den svenska, härliga sommaren!

Jag var lite orolig, där ett tag, i början av maj, när solen började lysa och det blev varmt. När det blev 20+ och man kunde ligga i parken. Bleka svenskar med ölmagar och julskinkan kvar runt låren kisade bakom sina gardiner och tittade förundrat på "di där utlänningarna", och deras nymodernigheter, när de tog med sina filtar och la dem rakt på marken (som såklart inte var torr än) och sen la sig själva på filten. "Inte faen har jag tid med sånt. Kon ska mjölkas och brunnen ska... brunnas och gräset ska klippas."

Barn under fem frågade förvånat sina föräldrar vad tusan det var som gjorde luften så varm. Föräldrarna tittade upp mot himlen och berättade om sommaren -94. Sommaren -94 var det varmt. Det var varmt och Sverige vann fotbolls-VM. Nästan. Och barnen satte näsan i vädret och luktade.

3/4 av landet gick och fick pollenallergi och några jämrade sig över att det här landet inte är uppbyggt efter solen.

I skolorna fick solen återinföras i skolundervisningen av planetsystemet. Det blev konstigt. Det här ingick ju inte i kursplanen. "Var ska vi ta pengarna från?" Det letades på vinden och en gammal Tellus med en gammal sol fastspänd mot sig (med ståltråd, såklart) dammades av.

Men nu. Nu är allt tillbaka till det normala. Till det vanliga. Till mellanmjölk och Bregott. Ett helt land pustar ut. Äntligen har sommaren kommit. På jobb får jag ha på mig regnjackan som gör att jag ser ut som en stor djävla vägkon. Turisterna klagar. "What is this?" Amerikanerna kommer från London. Där var det sol. "Well, it's the Swedish summer!" svarar jag och ler så brett jag kan.

Jag kan höra hela Stockholm stämma upp i "I'm singing in the rain". Söder om stan är sopran. Norr över tar basen. Centrala delarna får alt:a.

Och jag känner att det kommer bli svårt att lämna det här. Det kommer bli svårt att lämna den svenska sommaren i augusti, när det regnar som bäst. I augusti, när folk tittar på sina sommarskor som står kvar i garderoben, alternativt blivit använda en vecka på Mallis och tänker att "men Gud, så bra, då spar vi de där pengarna!" I augusti när folk får sätta sig i trädgården, under ett partytält (partytältsmarknaden i Sverige måste blomma) och supa sig fulla och äta en kräfta eller två. I augusti, när folk börjar bli trötta på värmen. "15 grader. Herre Gud. Nu vill vi ha tillbaka vår vinter!" Och augusti, när folk klubbar ner annat folk för att de sjunger Lordis bidrag till schlagerkalaset och inte Ledins "Sommaren är kort".

Min svenska, svenska sommar. Som man längtar till varje vinter. Hur ska jag klara mig? Fan, att jag ska flytta till Mexiko!