29 november 2010

Den där om att vara på roadtrip i USA

Jag tänkte skriva ner hur vi gjorde när vi roadtrippade, det kanske hjälper någon som googlar sig hit. Innan vi reste försökte jag hitta folk som kört på Östkusten, men hittade mest resor på västkusten.

Vi körde sträckan Boston - Orlando, med avstickare till Maine samt New Orleans. Vi hade fem veckor på oss, men jag tror att man kan köra det snabbare om man inte är så knusslig med att stanna på alla ställen vi stannade. Vi besökte Boston, Ogunquit, Provincetown, New York City, Philadephia, Washington DC, Shanondoah, Williamsburg, Kill devil hills, Charleston, Savannah, New Orleans och Orlando. Samt en massa småhålor som vi stannade i för att vi inte orkade köra längre. Längst var det mellan Savannah, Destin och New Orleans som var enkel väg på cirka tolv timmar och då hann vi med en stor djävla bilkrock också. Jag älskar alla de här ställena och kan inte tänka mig en resa utan någon av dem.

Till resan sparade vi i cirka ett år och sen fick vi in en massa pengar i bröllopspresent också. Jag gissar att vi rörde oss med cirka 100.000:-, men då bodde vi på finare hotell ibland och åt och gjorde precis vad vi ville.

Vi hade ingen gps, skitdumt. Har man inte någon gps så kan man använda sig av google maps för att se hur långt det är mellan olika destinationer. Google maps fungerade fantastiskt bra.

Var vi än kom berättade vi att vi var på smekmånad. Det var lite jobbigt att gå genom samma frågor hela tiden (vad gillar ni vårt land? varför åkte ni hit på er honeymoon? är folk otrevliga i norra delarna av USA? osv.) men det gjorde att vi ofta fick bättre rum, balkong och balkong med strandvy samt champagne på restaurangerna.

Vi körde nästan enbart på tips. Vi visste att vi ville besöka NYC, DC och Philadephia, men annars hade vi ingen koll alls. Vi hade en LP, men det var lite tråkigt att följa den. Så vi frågade folk var vi skulle åka, sen åkte vi dit. Det funkade perfekt. Ibland fanns ställena som vi blev tipsade om inte i vår guidebok, så då letade vi upp det på nätet. Vi hade dator med oss, vilket underlättade jättemycket. På de flesta hotell fanns trådlöst internet gratis, till och med på sunkhotellen.

I början körde vi dit vi skulle och letade sen upp hotell. Det visade sig bli ganska dyrt och tidskrävande så efter ett tag använde vi oss av hotels.se och bokade hotellet vi ville bo på redan kvällen innan, när vi visste var vi skulle. Hotellkostnaden blev mycket, mycket billigare och man kunde läsa vad tidigare gäster tyckte om ställena.

Vägarna var sämre än vad jag trott de skulle vara. På vissa ställen var det inte asfalt utan betong, och man kände linjerna mellan betongfälten. I de fattigare staterna låg det vilt på vägarna och ibland fick man väja för till exempel hjortar som låg döda på vägen. Folk kör som galningar och det märks att de inte måste vara särskilt utbildade för att få körkort. De gör konstiga vägfältsbyten och lastbilarna kör om dig fast att de inte har hastighet att komma om. Folk kör om på alla möjliga sidor och handlar konstigt i stressade situationer. Du får svänga höger i korsningar (i alla stater vi var i) om det inte står att du inte får det.

Det är även dåligt skyltat till vissa ställen och vi körde vilse hur många gånger som helst, för att skyltningen slutade eller för att det inte fanns någon. En gång körde vi förbi en jättestor stad utan att veta vilken det var, för det stod inga skyltar.

När det väl var skyltat så fanns det extremt mycket skyltar och extremt mycket text på skyltarna. Var det varning för traktor var det inte en skylt med en förkryssad traktor, utan det stod "varning för traktor". Jobbigt om man inte kan läsa eller hinner läsa.

Frukost var ganska svårt att hitta när man var ute på vägen, så vi brukade stanna vid någon stor affär och handla där så vi hade något att äta i bilen.

Nu låter jag jättenegativ. Det är inte meningen, det är underbart att köra i USA: landet är ju uppbyggt efter bilen. Det är kul. Man ser mycket. Jag älskade vår resa. Har ni frågor, så fråga!

Inga kommentarer: