29 november 2010

Den där om day 22 - Something that upsets you

Vi sitter i datasalen. Hanna på en sida och Anna på andra. Jag sitter i mitten och tror ni det funkar nu? samtidigt som jag klickar på en knapp. Allt försvinner. Allt. Vi har fem timmar kvar till inlämning och uppsatsen är borta.

Hanna börjar gråta. Men sluta nu, den måste finnas i datorn, menar jag. Efter fem minuter står jag nere hos IT-teknikern. Efter en kvart konstaterar han att trettio sidor är borta. Trettio sidor och fem veckor. Poff!

Hanna och Anna är skitarga. Så där så man börjar gråta för att man är så förbannad. Och mest förbannade är de på mig, för att jag inte blir arg. Jag blir inte arg för jag blir inte upprörd så ofta. Ganska mycket är en axelryckning för mig. Det är därför det inte är så många som vill grupparbeta med mig på universitetet. Jag ryckaxlar och tänker att ingen dör. Jag tror att det är för att det hänt för mycket skit i mitt liv. Ett förlorat arbete är ingen skit, det är en liten fis.

Men jag ljuger om jag säger att ingenting upprör mig i livet. Mycket får mig att bli Kelis.

Förbud mot slöja. Förbud mot nybygge av minareter. Demostrationer vid islamiska samlingslokaler. Islamfobi. Förföljelse av judar i Malmö. Övertygelse att det svenska är rätt. Jimmie Åkesson i folkdräkt. Rivandet av romerska bebyggelser. Utvisning av invandrare vid milda brott. Förbud mot hemspråksundervisning. Tron på att ljust är bättre än mörkt. Målandet av svastikor på högstadiehemfest. Förbud mot tiggeri. Och då pratar vi bara Europa. Och inte ens allt i Europa.


4 kommentarer:

Saga sa...

Hur är Förbudet mot tiggeri dåligt? Jag håller med om allt det andra, men behöver lite vidgade vyer i tiggerifrågan tror jag. Jag tänker att det gynnar ligor, inte den lilla människan. Tiggeriet alltså. Och det är väl där poliskrutet läggs också om jag har förstått saken rätt. Det lilla tiggandet på t-banan har jag aldrig sett någon kämpa emot.
Kram och grattis till ditt härliga liv med man och lånelöfte! :)

Helen sa...

Märkligt hur du tar Islams parti med tanke på att det är en så stor och utbred religion som innebär kvinnoförtryck och hedersrelaterade hemskheter. Slöjförbud har väl inte varit på tapeten utan mer förbud mot heltäckande burkor? Jag tycker det är hemskt med kvinnor som lever efter stenåldriga regler och helt kontrollerade av män, och skrämmande att det ses som "ok" bara för att det är religion. Skulle en "svenssonkvinna" behandlas på samma sätt skulle den mannen ses på med helt andra ögon..

Mary sa...

Fast de kvinnor jag har träffat som har på sig både niqab/burka gör det av strikt religiösa skäl. Det kanske är svårt för dig som gemene Svensson att förstå hur pass viktigt ens tro kan vara för en i livet. Att förbjuda någon att utöva sin religion är för mig obegripligt, det är lika hemskt som när vissa män försöker kontrollera sina fruar och döttrar.

Sedan har jag aldrig förstått mig på varför man inte skulle få bygga minareteter på existerande moskéer då man enkelt för bygglov för fula färgglada kontorshus. På samma sätt som man inte får ringa i kyrkklockor mitt i natten skulle man inte heller få utropa böntider fem gånger om dagen:störande av ordning har väl aldrig varit tillåtet?

Jenny sa...

Tack snälla Lucky! Förbud mot tiggeri för att få bort ligor - tar man verkligen bort problemet med att förbjuda tiggeri? Det skulle vara som att förbjuda unga flickor att prostituera sig, men inte göra något mot koppleriet eller trafficking.

Helen: Nu verkar vi inte vara av samma åsikt. Jag anser inte att islam som sådan är kvinnoförtryckande i sig eller går ut på att man ska göra hedersrelaterade hemskheter. Självklart är det hemskt om kvinnor blir förtryckta, vem de än blir det av och vilken religion det än gäller, men att förbjuda folk att ha på sig en viss typ av kläder främjar inte öppenheten för någon. Jag tror inte att det är särskilt många kvinnor som bär niqab eller burka, utan med ett sånt här förbud irriterar man bara väldigt många människor, skapar en grogrund för problem och handikappar kvinnor som faktiskt bär de här klädesplaggen. Man säger i princip åt dem att stanna hemma istället för att gå ut. Jag tror verkligen inte att ett förbud skulle få kvinnor att slänga sina kläder.

Sen skrev jag faktiskt inte bara om muslimer/islam om vi ska vara noga.

Mary: Jag är med dig.