04 december 2010

Den där om day 27 – Your favorite place

Jag har tre.

Strax innan man kommer hem till mina föräldrar, precis innan Lund. Det är fält, eller snarare mellan fält och tågspår, ett mellanrum. Jag tittar på det varje gång vi åker ner med tåg och slås omkull av känslan att jag är hemma.

Det går en grunsväg upp till en grusplan. Eller det är inte grus, det är mer småsten. Huset är i orange tegel och runt trädgården, där hästen Pärlan brukade stå, går ett staket i samma färg. Till vänster står hönshuset, stallet, traktorhuset. I traktorhuset brukade vi lura upp grannens son och sen lämna honom där. Han var rädd för spindlar. Min farfars farfar byggde den där gården när han vann på lotto. När vi var små badade jag i badkaret i badrummet. På sommaren gick vi med hunden över fält där vi inte fick gå. Vi var med och tog in hö. Min yngsta kusin tillade ner mellan halmbalarna och vi var säkra på att han skulle dö. Min pappa trillade ner i brunnen när han bodde där som liten och han trodde att han skulle dö. Vi låg på golven huller om buller. Vi firade nyår, påsk, valborg, midsommar, jul här.

När vi ligger i sängen. Min hand vandrar den korta stigen bort mot hans. Håller den. Hans hand som inte är så särskilt stor, om man jämför, men perfekt för min. Men min hand stannar ofta inte så länge, den är inte hemma. En liten bit nedanför armhålan, mellan midjan och armhålan, utanför revbenen. Där är det varmt när man stoppar in handen vilken dag på året det än är, där gillar min hand att bo, att sova. Den sover där varje natt. På min mans revben. Min favoritplats.

Inga kommentarer: